LIPSA DE CONSTIINTA CIVICA SI COMPLICITATI COLECTIVE LA JAFURI NATIONALE

„Ce dacă a furat, dacă ne-a dat şi nouă de un rachiu!?”, par să spună susţinătorii lui Shor

Autor: Mihai CONŢIU

Mulţimea de manifestanţi din Orhei în favoarea eliberării din detenţie şi eventuala lui scoatere de sub urmărirea penală ar trebui să ne pună serios pe gînduri. Omul acesta, Ilan Shor, se pare că a furat cît nici vreo trei generaţii ale celor cîteva mii de susţinători ai lui nu vor reuşi să fure în viaţa lor dacă şi-ar dori să devină tîlhari la drumul mare.

Demonstraţiile în favoarea eliberării sale ne demonstrează cît de generalizat este cancerul colectiv al hoţiei. Cei din Orhei vor, nici mai mult şi nici mai puţin, să-i creeze o aură legendară de haiduc acestui individ, unul care fură de la bogaţi şi dă la săraci. În cazul bănuitului bandit Shor, susţinătorii „haiducului” admit că „bogatul” de la care a furat este Statul Republica Moldova. Prin urmare, în mintea lor, li se pare normal ca Shor să fure „bogatul” Stat atîta timp cît le dă şi lor nişte izmene şi băşici pentru echipa locală de fotbal, nişte resturi ieftine într-un magazin social şi Dumnezeu mai ştie ce alte pomeni cu caracter electoral.

„Să moară capra vecinului”, îşi zic concetăţenii lui ocazionali din Orhei, fără să le pese că Aeroportul este al întregului popor, că banii din bănci pot fi şi ai amărîţilor corupţi de el din Orhei, nu numai ai celor din restul ţării, că tot ceea ce a privatizat fraudulos a fost construit din sudoarea frunţii lor şi a părinţilor şi… restul înşelăciunilor de mari proporţii în care este implicat. Să presupunem prin absurd, căci nouă ne este greu să credem, că Shor i-ar fi dat lui Filat o mită de 250 de milioane de dolari.

Îşi imaginează vreun susţinător naiv de-al lui ce înseamnă suma asta? Îşi imaginează vreun susţinător de-al lui cîte miliarde de dolari ar fi trebuit să fure Shor ca să-i dea lui Filat o mită de „doar” 250 de milioane de dolari? Oameni buni şi naivi, treziţi-vă! De cînd este primar în Orhei, a investit el în acest oraş un „mărunţiş” de 250 de milioane de dolari, căci se pare că are de unde? Îşi imaginează cineva că Shor a vrut să devină primar în Orhei de dragul locuitorilor acestui oraş? Oameni buni, a vrut asta ca să scape de puşcărie, că aşa a fost învăţat, şi ca sub acoperirea acestei funcţii să continue furturile naţionale de mari proporţii!

Oamenii de talia lui Shor nu iubesc şi nu respectă pe nimeni. Ei se tem şi îi linguşesc pe cei puternici dacă îi lasă să fure, iar pe cei slabi îi dispreţuiesc şi jecmănesc sub false „acte biblice” de caritate.

De ce nici unul dintre susţinătorii lui nu se întreabă: „Bine, frate, dacă e un om bogat din muncă cinstită, generos, milos şi cu frica lui Dumnezeu, atunci de ce este „apărat de noi împotriva noastră” cu ditamai gorilele din gara lui de corp? De cine se teme, de vreme ce este apărat de Dumnezeu Tatăl?”

Săptămîna ce a trecut, Consiliul Municipal Orhei şi-a dat votul împotriva suspendării sale din funcţia de primar, ceea ce, logic, ne face să credem că acei consilieri care l-au apărat sînt după chipul şi asemănarea sa de monstru. Ce-i drept, nu chiar de talia lui, ci nişte puiShori servili şi poate cointeresaţi, dar nu în „mărunţişuri” de 250 de milioane de dolari. După votul favorabil slugarnic în favoarea lui, penalul Shor, din temniţă, şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Consiliul Municipal Orhei, considerînd că acest fapt este „o primă victorie importantă împotriva unor abuzuri fără precedent”.

Această declaraţie neruşinată şi cinică a fost plasată de Shor, prin intermediul avocaţilor săi, pe pagina sa de Facebook. „Nu înţeleg de ce vor să mă suspende din funcţia de primar, asta e o condamnare fără proces de judecată”, afirmă Shor, de parcă ridicare imunităţii de deputat şi întemniţarea lui Filat s-ar fi săvîrşit în urma unui proces de judecată.

potrivit mesajului citat.

„Sînt sigur că dreptatea va învinge şi îmi voi dovedi nevinovăţia. Voi lupta pînă la capăt pentru asta şi pentru a reveni la muncă, să-mi continui proiectele importante pe care le am pentru cetăţenii Orheiului”, mai spune cu viclenie caracteristică Ilan Shor, adăugînd că se va adresa şi la CEDO.

Bravo, bibicule, că bine le mai zici, ca dumneata aşa oameni mai rar găseşti! Sună cuvîntul „nevinovăţie” în gura lui Shor ca „pace” în gurile adepţilor Statului Islamic! Păi, în mod normal, Statul ar trebui să recupereze de la Shor nu doar Aeroportul, proprietăţile de Stat privatizate pe ochi frumoşi, procentele deţinute în bănci, banii pe care i-a furgăsit de acolo, dar şi cele 250 de milioane de dolari pe care spune că le-a dat drept mită lui Filat. Statul, logic, nu de la Filat trebuie să recupereze aceşti bani, căci poate i-a pierdut, băut sau chiar nu i-o fi primit omul, ci de la Shor, căci el i-a furat direct din bănci, iar faptul că a recunoscut că a dat această mită este mai mult decît suficient. Întrebaţi la CEDO! Cît priveşte intenţia lui de a se adresa la CEDO, are un mare dezavantaj faţă de Filat – în cazul lui Filat, au fost încălcate procedurile, în pricina lui Shor, au fost respectate, numai că au fost aplicate mult prea tîrziu! Dar ce mafiot nu are dreptul să se adreseze la CEDO? Toţi au acest drept!

Acum vedeţi cît de grav bolnavă este această ţară din cauza politicienilor care au contaminat şi corupt populaţia în cel mai ruşinos şi depravat chip? Dacă a ajuns o întreagă comunitate să trăiască după principiul „Ce dacă Shor a furat, dacă ne-a dat şi nouă de un rachiu!?”, atunci renaşterea morală a acestei naţiuni va avea de aşteptat zeci şi zeci de ani! De fapt, nici nu ne mirăm prea mult şi în cazul lui Shor, iar asta în contextul în care acesta „l-a convins şi la atras” în afacerea cu furtul miliardului pînă şi pe fostul preşedinte Petru Lucinschi. „Bietul Lucinschi” a vrut să-şi mai cîştige şi el nişte „amărîte de milioane” de dolar pentru tihnita şi „glorioasa” sa bătrîneţe.

Vă daţi seama unde s-a ajuns dacă un tînăr de 29 de ani poate să fure o ţară la asemenea proporţii? Un tînăr care nu a făcut nimic în viaţa lui, nu a inventat nimic, nu este un geniu financiar-bancar citat în literatura de specialitate şi un model pentru bancherii lumii ajuns să-şi bată joc de o întreagă naţiune. A, a moştenit averi şi afaceri de la tatăl lui, dar taică-su cum a făcut averi într-o ţară atît de săracă! Totuşi, după care judecată va fi pedepsit Shor? Dacă va fi!