Letonia, una dintre cele mai putin vaccinate tari din UE, intra in carantina pentru 4 saptamini

Letonia a anunțat că va instaura o carantină de patru săptămîni, de pe 21 Octombrie pînă pe 15 Noiembrie, pentru a încetini creșterea accentuată a numărului de infectări cu SARS-Cov-2 în una dintre cele mai puțin vaccinate state din UE, transmite Reuters.

„Letonia este pe locul 1 la rata de infectare în lume”, a declarat, Luni seara, ministrul Sănătății, Daniels Pavluts, în fața reporterilor, după o ședință de urgență la Guvern.

Magazinele, restaurantele, școlile și sălile de spectacole vor fi închise și doar serviciile esențiale vor fi disponibile, spune acesta. Circulația persoanelor va fi interzisă între orele 05:00 și 20:00. Carantina va fi apoi relaxată doar pentru cei vaccinați, a adăugat el.

„Sistemul nostru de sănătate este în pericol”, a spus premierul Krisjanis Karins, dînd vina pe rata scăzută de vaccinare în țară pentru creșterea numărului de internări.

„Trebuie să-mi cer scuze celor deja vaccinați”, a spus Karins.

Doar producția esențială, construcțiile și activitățile esențiale vor fi permise cu prezență fizică.

Unul dintre cele două spitale mari din Riga a început instalarea paturilor pentru pacienții Covid-19 în atriumul său pentru a face față fluxului mare de pacienți, transmite televiziunea de stat.

Nu au fost anunțate restricții de circulație, „ratele de infectare din alte părți fiind mult mai mici, și nu vedem un risc imediat”, spune Karins.

Procentul de persoane vaccinate cu schema completă din totalul populației Letoniei este de 45,9%, potrivit ECDC.

Noile cazuri de Covid-19 din Letonia au crescut cu 49% săptămîna trecută, a transmis autoritatea de sănătate publică.

Guvernul leton a anulat săptămîna trecută majoritatea operațiilor planificate din spitale, în contextul creșterii necesarului de paturi și personal.

Statul a raportat al doilea cele mai grave cifre de Covid-19 din UE, după vecinul său, Lituania, în cele două săptămîni de dinainte de 10 Octombrie: 864 de noi cazuri la 10.000 de locuitori.

Președintele leton Egils Levits a fost testat pozitiv săptămîna trecută, făcîndu-l pe Președintele finlandez Sauli Niinisto, care luase micul dejun împreună cu Levits cu o zi în urmă, să se autoizoleze.