Leonid Kravciuk, primul Presedinte al Ucrainei independente, a murit la 89 de ani

Primul Președinte al Ucrainei independente, Leonid Kravciuk, a murit în urma unei boli îndelungate, a anunțat presa locală, informează, ziare.com.

Deputatul ucrainean Dmitri Razumkov a declarat că Kravciuk, care a fost Președinte între 1991 și 1994, a fost „o figură care a stat la originile statului ucrainean modern”.

Consilierul prezidențial ucrainean Anton Gerașcenko a scris pe Twitter că Kravciuk a fost „o figură istorică și a jucat un rol uriaș în obținerea independenței Ucrainei în mod pașnic”, potrivit The Guardian.

Primul Preşedinte al Ucrainei independente şi unul dintre groparii URSS, Leonid Kravciuk, a murit, Marţi, la vîrsta de 88 de ani, în plină invazie rusă asupra ţării sale, a anunţat și primarul Kievului, Vitali Kliciko, potrivit AFP.

"O mare pierdere pentru întreaga Ucraină. Astăzi, Leonid Kravciuk a murit, primul Preşedinte al Ucrainei, primul Preşedinte al Radei (Parlamentul ucrainean - n.r.) şi omul care este la originea statului ucrainean modern", a transmis Kliciko pe Telegram.
Leonid Kravciuk a fost Preşedinte din 5 Septembrie 1991 pînă la demisia sa de la data de 19 Iulie 1994.

La 8 Decembrie 1991, Preşedinţii Rusiei, Belarusului şi Ucrainei sovietice, Boris Elţin, Stanislav Şuşkevici şi Leonid Kravciuk, au semnat un Tratat privind destrămarea URSS, forţîndu-l la scurt timp pe ultimul lider al acesteia, Mihail Gobarciov, să demisioneze, ceea ce a însemnat practic moartea puterii sovietice.