LEGENDELE FOTBALULUI

Arhitectul unui club

Pe 19 decembrie 2010, Sir Alex Ferguson a devenit cel mai longeviv manager din istoria lui Manchester United. În 2013, scoţianul a părăsit banca tehnică a “Diavolilor roşii”. Cei 27 de ani ai săi la cîrma echipei par însă o nimica toată pe lîngă cei 44 de ani în care francezul Guy Roux a antrenat-o pe AJ Auxerre.

De fapt, el a fost creatorul acestui club francez. Ferguson a luat multe trofee cu United, dar chiar şi înainte de venirea sa pe Old Trafford, echipa reprezenta un nume sonor al fotbalului din Albion. De Auxerre nu auzise nimeni, fiindcă echipa provine dintr-un orăşel de 40 de mii de locuitori. Între 1952 şi 1961, Roux a activat ca jucător la acest club, dar din cauza unor accidentări, la numai 23 de ani, a început să se axeze pe antrenorat. Din 1961 a preluat timona echipei, care în acea vreme activa în divizia a treia. El a fost selectat pentru acest post, întrucît i-a spus preşedintelui de atunci, Jean Claude Hamel, că este dispus să facă orice pentru binele echipei, inclusiv să taie lemne. În plus, faţă de restul candidaţilor la post, a cerut cel mai mic salariu: 600 de franci pe lună. Răspunsul conducătorului a fost pozitiv şi Roux a început ca antrenor-jucător. După 18 ani de mediocritate, francezul izbuteşte să se califice în finala Cupei, iar un sezon mai tîrziu promovează în Ligue 1. De atunci performanţele au început să curgă, iar în 1996, clubul se încununează în premieră campion al Hexagonului.

În plus, în 1994, 1996 (realizează eventul), 2003 şi 2005, cîştigă şi Cupa Franţei. Nici în Europa nu au lipsit performanţele. Sigur, semifinala de Cupă UEFA din 1993 şi sfertul de finală din Liga Campionilor în 1997, nu reprezintă rezultate nemaipomenite pentru unele echipe, dar pentru un club provenit dintr-un mic orăşel francez, înseamnă foarte mult. Mai ales că din Ligă au fost scoşi, de viitoarea campioană a Europei, Borussia Dortmund.

Auxerre a jucat în grupele Ligii şi în sezonul 2002-2003, terminînd a treia şi mergînd mai departe în Cupa UEFA. Din nou a fost eliminată de Dortmund din cea mai importantă competiţie europeană intercluburi, dar Roux a mers mai departe alături club, continuînd săs crie bogate pagini de istorie. În total, matuzalemicul antrenor francez a petrecut peste 2000 de meciuri pe banca echipei, dintre care 890 numai în prima ligă a Franţei. Pe lîngă succesele pe care i le-a adus lui Auxerre, Guy Roux a fost şi un excelent scouter, care a ştiut să construiască o echipă competitivă cu bani puţini, acordînd credit multor tineri talentaţi. Dintre aceştia, putem să-i amintim pe Eric Cantona, Laurent Blanc, Basile Boli, Alain Goma, Djibril Cisse, Olivier Kapo, Philippe Mexes, Jean – Alain Boumsong, William Prunier sau Teemu Tainio. Roux i-a descoperit şi apoi le-a şlefuit talentul, astfel încît au ajuns nume cunoscute în fotbalul european.

În 2005, cînd a plecat de la cîrma echipei, a lăsat în spate un sfert de veac în care Auxerre a jucat numai în prima ligă. 44 de ani de carieră, dintre care doi (1962-1964) a lăsat-o pe mîinile unor interimari, pentru a-şi satisface stagiul militar, iar altul (2000-2001) a părăsit-o din cauza unor probleme personale. În tot acest timp, venerabilul tehnician a cîştigat tot ceea ce are clubul în palmares. Auxerre este în totalitate creaţia lui. Înlocuitorul său a devenit fostul selecţioner al Franţei, Jaques Santini, dar chiar şi aşa, după cum spunea unul dintre foştii jucători ai clubului, Auxerre fără Guy Roux este precum Parisul fără turnul Eiffel. Pur şi simplu nu va mai fi niciodată la fel. Dar nici Guy Roux fără Auxerre nu mai este acelaşi. A mai încercat să antreneze iar, în 2007, la Lens. A demisionat la pauza meciului cu Strasbourg, pe care noua sa echipă l-a pierdut în final cu 2-1. Era doar a patra partidă la care stătea pe bancă. Clubul se afla în suferinţă, iar Roux nu se mai simţea ca acasă. Ca la Auxerre!

Mircea DOMINTE