Legendara publicație National Geographic este pe cale de dispariție

National Geographic a concediat întreaga sa echipă de redactori, urmînd ca această revistă, cu o istorie de 135 de ani şi recompensată cu numeroase premii, să fie realizată în perioada următoare de editori şi de freelanceri, informează DPA, potrivit agerpres.

În total, au fost concediaţi 19 angajaţi cu atribuţii redacţionale, inclusiv micul departament audio al revistei. Angajaţii au fost anunţaţi în Aprilie în legătură cu această măsură, potrivit cotidianului The Washington Post. Disponibilizările sunt cele mai recente dintr-o serie de reduceri de personal operate în acest an în cadrul publicaţiilor din domeniul tehnologic şi media.

Redactorii de la National Geographic au împărtăşit vestea pe Twitter, scoţînd în evidenţă timpul minunat petrecut alături de echipa revistei.

”Noul număr din National Geographic a sosit şi include cel mai recent articol al meu, cel de-al 16-lea şi ultimul ca redactor senior”, a scris Craig Welch, ale cărui articole premiate au fost prezente deseori pe coperta revistei americane şi au scos la lumină probleme urgente de mediu. ”NatGeo îi disponibilizează pe toţi redactorii. Am fost atît de norocos. Am avut şansa să lucrez alături de jurnalişti incredibili şi să spun poveşti importante, globale. A fost o onoare”, a adăugat el.

”National Geographic disponibilizează echipa sa de redactori, din care fac parte şi eu. Au fost cinci ani minunaţi – o onoare şi o bucurie. Sunt foarte mîndru de munca pe care colegii mei şi cu mine am făcut-o aici”, a continuat Craig Welch într-un mesaj publicat pe Twitter.

Aflată din 2019 în proprietatea grupului Walt Disney, revista National Geographic, care a fost înfiinţată în urmă cu 135 de ani, a trecut prin mai multe serii de reduceri de personal în ultimii ani, inclusiv concedierea fără precedent a şase editori principali în Septembrie anul trecut, a relatat The Washington Post.

Fondată de National Geographic Society (care a rămas partener minoritar) în 1888, revista americană a fost vîndută către 21st Century Fox în 2015. Disney a obţinut o participaţie majoritară după ce a cumpărat conglomeratul 21st Century Fox, controlat de Rupert Murdoch, contra sumei de 71 de miliarde de dolari în 2019, potrivit The Washington Post. Înainte de achiziţia Fox, compania mamă a revistei a concediat 200 de angajaţi, echivalentul a 9% din personal.

Revista National Geographic, care publică articole şi fotografii documentate şi pregătite luni întregi, a avut 12 milioane de abonaţi în Statele Unite în perioada sa de glorie din anii 1980 şi alte cîteva milioane de abonaţi în alte părţi ale lumii. La finalul anului 2022, publicaţia avea mai puţin de 2 milioane de abonaţi în Statele Unite.