LEANCĂ CA PREMIER ŞI-A TĂIAT SINGUR CRACA DE SUB CUR

Pipi împotriva vîntului, ca urinoterapie autodistructivă

Iurie Leancă se cere, în continuare, la funcţia de premier, la fel cum un prunc cere ţîţă plîngînd sau, după cîţiva anişori, se cere la oliţă, căci acolo se poate scobi mai bine în nas fără să-l vadă mămica lui.

Iată ce ştire de ne-mirare mi-a fost dat să citesc pe portalul electronic informaţional Oficial.md: Cu doar cîteva zile înainte de preconizata învestire a unui nou Guvern, condus de Iurie Leancă, acesta riscă să piardă suportul coaliţiei minoritare PLDM-PD. Despre aceasta au comunicat pentru Oficial.md, surse apropiate celor două partide. Motivul ar fi declaraţia lui Iurie Leancă de la postul public de televiziune, care a spus că, dacă votează marţea viitoare Guvernul, liberalii vor face parte dintr-o nouă coaliţie de guvernare în decurs de circa două luni.

Această declaraţie i-a nemulţumit pe cei din PLDM şi din PD, deoarece nu a fost coordonată cu ei. Ea a fost tratată ca o ofensă de către unii deputaţi liberal-democraţi şi democraţi, care nu înţeleg de ce Iurie Leancă, după ce a susţinut instituirea unei coaliţii minoritare şi chiar a votat, conform înţelegerilor dintre cele două partide, pentru alegerea lui Andrian Candu în funcţia de preşedinte al Parlamentului, acum sugerează că aceasta va dispărea.”

Spusele lui Leancă, dragele mele cititoare virgine şi nevirgine, cuprinse între vîrstele de 10 şi 87 de ani, precum şi voi codoşi tineri şi cătrîni, seamănă, mai curînd, cu un icnet sufocant al unuia lovit în testicule. Prin urmare, constipatele circumvoluţiuni din căpuşorul lui de bibilică i-au generat măreaţa idee de a demite actuala componenţă de conducere şi organizare a Parlamentului, pentru care el, cu mînuţa lui fină de autosatisfăcut, a votat. Experienţa lui diplomatică învăţată la sovietici i-a şoptit lasciv, în Trompa lui Eustache a urechii stîngi, că în următoarele două luni trebuie adus şi Mihai Ghimpu la guvernare. La fel ca unii puşcăriaşi atunci cînd se află la duşuri, Leancă se preface că i-a scăpat săpunul jos şi se apleacă să-l ridice, cu spatele la unul ca Renato Usatîi.

Cine ştie…, poate că aşa s-a înţeles cu Ghimpu, numai că asta îi trădează lui Leancă apucăturile de fecioară masochistă. „Necunoscute-s căile… necunoscutului”, spune ateul înţelept şi moral! La urma urmei, de ce să nu voteze Ghimpu Guvernul Leancă, dacă astfel îi şi bate un cui în sicriu nu doar Guvernului, ci şi carierei politice a lui Leancă? Numai aşa, de-al dracului, pentru că-l mănîncă în cur pe Leancă, am vrea să vedem votat acest Guvern. Mai apoi, în 2-3 săptămîni (depinde de răbdarea unora), ne putem pomeni cu o moţiune de cenzură înaintată de comunişti sau socialişti. Amintim faptul că PCRM a mai depus, anterior, patru astfel de moţiuni.

Prin urmare, după un astfel de demers, putem avea ne-surpriza de a asista la demiterea guvernului Leancă şi revenirea la actualul stadiu de înţelegere dintre PLDM, PD şi PCRM, ultimul neparticipant la guvernare. Asta, însă, mai înseamnă că Leancă va trebui, iarăşi, să-şi caute un serviciu la Anatol Stati, RAO UES sau chiar la Renato Usatîi, căci cariera politică pentru el va însemna ceea ce a fost tinereţe pentru o prostituată ajunsă la 60 de ani. „Dacă tăceai, deputat rămîneai!”, i-ar putea spune copiii lui, care încă mai au nevoie de el în funcţii oficiale.

Leancă nu poate pricepe că este o mare problemă nu doar pentru fragila democraţie proeuropeană a Moldovei, ci chiar şi pentru el. „I s-au dat” sarcini care nu i se potrivesc. Dacă ar fi fost un om constant, devotat unei cariere, atunci trebuia să rămînă în diplomaţie, dar se pare că această profesie nu intră în tradiţiile moldoveneşti. El şi-a anulat din start orice atribut diplomatic şi toată educaţia sovietică în domeniu prin aceea că se pişă împotriva vîntului, dar nu-i deloc deranjat că urina îi intră direct în gura căscată spre funcţia de premier.

Dornica CIOSVÎRTAN