LAVROV SE POATE ANGAJA CHELNER LA CHIȘINĂU, DAR EU NU

…Dar transnistrenii au cerut alipirea la Rusia!

Autor: Mihai CONȚIU

Pînă Miercuri, 28 Februarie, cînd s-a întrunit așa-zisul Congresul extraordinar „al deputaţilor de la toate nivelurile” din regiunea transnistreană, presa forfotea de grija că în acest format se va cere alipirea acestei regiuni separatiste la Rusia. După această mascaradă de Congres, mulți parcă au respirat ușurați că nu s-a cerut aderarea la Rusia. Toate publicațiile au preluat din textul ”rezoluției adoptate” de către ”congresul” îngrămădit la Tiraspol, potrivit căruia regimul separatist susţine teza ”suveranităţii regiunii” și cere ”protecţia Rusiei” în fața „presiunii crescînde din partea Chișinăului”.

Se înțelege de la sine că la Kremlin se știa despre îngrijorările de la Chișinău legate de perspectiva unei cereri unioniste cu Rusia a Tiraspolului, motiv pentru care strategii ruși au ambalat-o relativ mai subtil. În realitate, însăși cererea ”protecţiei Rusiei” în fața ”presiunii crescînde din partea Chișinăului” echivalează cu o solicitare de unire cu Rusia, în pofida accentului derutant pus pe așa-zisa suveranitate a regiunii. De altfel, Miercuri seara, după ”congres”, Kremlinul a ținut să precizeze că ”Transnistria este una dintre prioritățile Rusiei”.

Extrem de interesante au fost totuși afirmațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, făcute la Forumul Diplomatic din Turcia în legătură cu Republica Moldova.

”Reluarea formatului de negociere 5+2 privind reglementarea transnistreană ne va permite să continuăm căutarea unor soluții reciproc acceptabile, menținînd în același timp integritatea teritorială a Moldovei, dar conducerea română de la Chișinău încearcă să distrugă pentru totdeauna acest instrument”, a declarat ministrul rus de Externe, în Antalya. În acest context, Lavrov a spus că a făcut apel „la regimul de la Chișinău, condus de cetățeni români, care nu ascund faptul că vor să anexeze Republica Moldova la România, ca acest regim să înceteze să blocheze procesul de negociere”.

Tupeul și dezinformarea lui Lavrov nu trebuie să ne mire, scopul lui fiind mobilizarea cetățenilor moldoveni împotriva UE. Acesta-i și rostul invocării anexării Republicii Moldova la România. În primul rînd reluarea formatului de negociere 5+2 privind reglementarea transnistreană nu mai este cu putință din clipa invadării Ucrainei. Rusia nu mai are ce căuta în acest format de negocieri care va trebui reformulat. Rusia trebuie tratată ca Stat agresor în Republica Moldova. Cu Rusia nu se mai poate negocia nimic pînă nu-și retrage trupele de ocupație și armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova.

Lavrov vorbește despre ”conducerea română” de la Chișinău care, chipurile, ”nu ascunde faptul că vrea să anexeze Republica Moldova la România”. Este adevărat că există o serie de funcționari înalți din România care activează prin diferite structuri guvernamentale moldovenești. La fel de adevărat e faptul că sunt destui demnitari moldoveni care au și cetățenia română, dar asta nu înseamnă nici pe departe că sunt români autentici ca și românii din România și nici că vor să își anexeze Țara lor la România.

Lavrov știe prea bine că o unire cu România este imposibilă din foarte multe pricini asupra cărora nu are rost să insistăm. La o adică, dacă istoria ori vreun context internațional imprevizibil le-ar permite rușilor să anexeze Ucraina, fiți absolut siguri că Moscova ar cere unirea Moldovei cu România dacă aceasta ar fi una dintre condiții. Pentru Moscova, Republica Moldova este doar ”o monedă de schimb” în cazuri de strictă necesitate. Am scris, la vremea respectivă, avînd informații directe din serviciile secrete românești, cum serviciile secrete rusești le-au contactat pe cele române pentru a face ”un schimb” – Moscova să cedeze Mitropolia Moldovei către Patriarhia Română dacă românii refuză vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, în 1999. Ca să pricepeți cît de mult îi prețuiesc rușii pe moldoveni! Ca să înhațe Kievul, observați cîte propuneri josnice de împărțire a Ucrainei face Kremlinul Ungariei, Poloniei și României!

Pe mai departe, în stilul amenințător specific Kremlinului, Lavrov a declarat că ”regimul care s-a instalat la Chișinău pur și simplu calcă pe urmele regimului de la Kiev, desființînd tot ce este rusesc, discriminînd limba rusă în toate sferele, și, împreună cu ucrainenii, creează o presiune economică și mai serioasă asupra Transnistriei”. În realitate, Lavrov transmite că Republica Moldova riscă o invazie la fel ca cea din Ucraina, invocînd manipulator și mincinos că limba rusă este discriminată.

Nu limba rusă este discriminată în Republica Moldova, ci limba română prin însăși dominarea limbii ruse în absolut tot teritoriul Țării. Lavrov, de exemplu, necunoscînd limba română, se poate angaja chelner la Chișinău, dar eu nu, pentru că nu cunosc limba rusă. Să zicem că, prin absurd, proprietarul unui restaurant m-ar angaja, dar cît aș rezista? Vă dați seama că după cîteva zile aș fi alungat în pumni de către rusofoni pentru că nu le vorbesc în rusă? Atît!

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:37