LAVROV: ASPIRAŢIA UCRAINEI DE A ADERA LA NATO ESTE PERICULOASĂ ŞI PENTRU POPORUL UCRAINEAN, ŞI PENTRU SECURITATEA EUROPEANĂ

Aspiraţia Ucrainei de a adera la NATO este periculoasă nu doar pentru poporul ucrainean, pentru că în cadrul lui nu există unitate în această privinţă, ci şi pentru securitatea europeană, a declarat joi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, la postul de televiziune Rossia 1, informează agenţia de presă TASS.

"Nu prea înţeleg de ce analiştii noştri spun: bine, au adoptat ei (ucrainenii) legea, au renunţat la statutul de ţară nealiniată, au declarat că vor adera la NATO, dar că pentru a înainta oficial cerere, pentru a-şi pregăti statul, sistemul, sistemul de apărare a ordinii publice şi cel militar, vor fi necesari cel puţin 6 ani. Adică, logica este următoarea: (Ucraina) va adera, însă nu prea curînd. Acesta este un mod total eronat de analizare a situaţiei", a spus Lavrov, catalogînd astfel de afirmaţii ale analiştilor drept "provocări".

"Ne-am semnat cu toţii, în cadrul OSCE, ca şi în cadrul Consiliului NATO-Rusia, în dreptul principiului privind nedelimitarea securităţii. Atunci cînd nimeni nu-şi asigură securitatea în detrimentul securităţii altora, cînd nimeni nu are voie să modifice liniile de demarcaţie care au fost moştenite din vremurile «războiului rece». Dimpotrivă, în cadrul OSCE s-a trasat sarcina ştergerii acestor linii de demarcaţie. Din păcate, ele se menţin", a constatat ministrul afacerilor externe al Rusiei.

Sursa: Agerpres