La solicitarea părții ucrainene, Elveţia este de acord să organizeze un summit pentru pace

Elveţia a acceptat să organizeze, la cererea Ucrainei, un summit la nivel înalt pe tema păcii, au anunţat, Luni, preşedinţii celor două ţări, într-o conferinţă de presă, la Kehrsatz, în apropiere de Berna, capitala Ţării Cantoanelor, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Dar preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat imediat că Rusia nu va fi binevenită la summit.

"În ceea ce priveşte ţările care doresc să participe, suntem deschişi tuturor, tuturor ţărilor din lume care ne respectă suveranitatea şi integritatea teritorială. Astfel putem deduce cine va fi invitat", a spus el, ca răspuns la o întrebare a unui jurnalist despre posibila participare a Rusiei la summit.

"Sperăm că acest summit va oferi o energie semnificativă pentru tot ceea ce se va discuta. Şi sperăm că sfîrşitul războiului va fi drept şi guvernarea justiţiei va fi restabilită. Elveţia este partenerul nostru în acest sens", a adăugat şeful statului ucrainean.
Într-un comunicat dat publicităţii la sfîrşitul conferinţei de presă, Elveţia s-a declarat "dispusă să organizeze, la cererea preşedintelui ucrainean, o conferinţă despre formula păcii", între reprezentanţi de rang înalt.

Modalităţile de continuare a operaţiunilor sunt în curs de stabilire. Preşedinta Elveţiei, Viola Amherd, a dat asigurări că cele două ţări vor începe să lucreze asupra summitului cu începere de Marţi.

De la invazia rusă a Ucrainei din Februarie 2022, Elveţia a insistat ferm asupra neutralităţii sale militare. Astfel, refuză să trimită arme în Ucraina sau să autorizeze ţări, printre care Germania, să re-exporte în Ucraina arme de producţie elveţiană, ceea ce i-a adus uneori critici din partea Kievului.

Cu toate acestea, s-a aliniat la sancţiunile internaţionale care vizează Rusia, iar preşedintele ucrainean a salutat Luni sprijinul umanitar al Elveţiei, în special în ceea ce priveşte deminarea.

Anul acesta, urmează să fie organizate două conferinţe privind deminarea, o problemă esenţială pentru Ucraina, una în Primăvară şi cealaltă în Toamnă, le-a spus Volodimir Zelenski jurnaliştilor.

Elveţia este foarte implicată în acest subiect şi a oferit de la invazia rusă un ajutor de aproximativ 400 de milioane de franci (427 de milioane de euro) Ucrainei şi ţărilor vecine acesteia, ca parte a cooperării internaţionale.

Preşedintele ucrainean a mai spus că speră că activele ruseşti îngheţate vor putea fi folosite pentru reconstrucţie. Îngheţarea activelor ruseşti nu ar trebui să fie "doar o pedeapsă", a spus el: "cine a început acest război trebuie să plătească cel mai mare preţ pentru el".