LA ORHEI A FOST INAUGURAT UN MONUMENT IN MEMORIA VICTIMELOR HOLOCAUSTULUI

Prim-ministra Natalia Gavrilița a participat la inaugurarea monumentului ridicat în memoria victimelor Holocaustului. Lucrarea a fost edificată pe Aleea monumentelor din strada Vasile Lupu din municipiul Orhei.

În discursul său, șefa Guvernului a făcut recurs la istorie, a condamnat atrocitățile trecutului și suferința la care au fost supuși oamenii nevinovați: „Al Doilea Război Mondial a adus atîta nenorocire și distrugere, încît mulți au crezut că va fi ultimul pentru omenire. Din păcate, nu toți au învățat lecțiile acelui război. Unul din cele mai devastate grupuri a fost cel al minorităților evreiești și rome, pentru care naziștii au implementat odioasa soluție finală, care a atins și localitățile noastre. Mii de evrei și romi au fost scoși din casele lor, împușcați sau condamnați la moarte sigură prin marșurile inumane spre lagărele de concentrare.”

Natalia Gavrilița a vorbit și despre rolul simbolurilor și al edificiilor istorice în educarea tinerei generații: „Paginile negre ale istoriei nu trebuie ascunse sub covorul tăcerii. Trebuie să vorbim unii cu alții și despre perioadele bune și despre cele rele. Trebuie să transmitem lecțiile istoriei generațiilor tinere, ca acel impuls violent, care din păcate este în mulți dintre noi, să fie neutralizat cu puterea rațiunii, cu puterea binelui și a înțelepciunii. Monumentele de for public au un rol special în educarea noilor generații, în stabilirea unor simboluri înălțătoare, care definesc întreaga societate.”

Potrivit datelor istorice, aproximativ 4000 de evrei din raionul Orhei au fost victime ale genocidului din 1941-1945.

Sursa: gov.md