LA CHIŞINĂU A AVUT LOC A IX-A REUNIUNE A GRUPULUI PENTRU ACŢIUNEA EUROPEANĂ A REPUBLICII MOLDOVA
La Chişinău a avut loc astăzi cea de-a IX-a Reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, desfăşurată la nivelul miniştrilor de Externe ai statelor membre UE. De asemenea, la eveniment a participat comisarul european pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Štefan Füle.
În deschiderea reuniunii, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a adus mulţumiri partenerilor europeni pentru susţinerea acordată parcursului european al R. Moldova, atît sub aspect politic, cît şi operaţional, prin implementarea diverselor programe de asistenţă.
„Următorii ani, dar în mod special 2015, vor fi decisivi pentru viteza cu care ne vom apropia de realizarea perspectivei europene a R. Moldova, existînd din partea statelor membre ale UE suficientă înţelegere, dar şi încurajare pentru continuarea parcursului nostru european. Or, aceasta e logica Acordului de Asociere şi respectiv schema după care ne vom construi şi mai departe dialogul nostru cu UE. Aceasta este şi viziunea unei Moldove europene, stabile şi prospere, membră a marii familii europene pe care o împărtăşesc şi partenerii noştri europeni”, a declarat şefa diplomaţiei de la Chişinău.
De asemenea, la reuniune s-a discutat despre implementarea provizorie, începînd de astăzi, 1 septembrie, a Acordului de Asociere RM-UE, integrarea graduală pe piaţa internă a UE şi identificarea modalităţilor concrete de sprijin pe care UE, per ansamblu, şi statele membre, pe filieră bilaterală, îl pot oferi R. Moldova în contextul restricţiilor pentru accesul produselor noastre pe piaţa rusă.
La rîndul lor, oficialii europeni au reiterat ideea că R. Moldova “nu este singură” în parcursul său european şi au apreciat această reuniune drept o dovadă de solidaritate cu R. Moldova în contextul regional.
„UE susţine traseul european al R. Moldova şi procesul intern de reforme, care vizează o modernizare a societăţii, o racordare la sistemul de valori politice, democratice, economice ale UE şi o viaţă mai bună pentru fiecare dintre cetăţenii acestei ţări”, a declarat ministrul Afacerilor Externe al României, Titus Corlăţean, co-preşedinte al reuniunii.
În aceeaşi ordine de idei, secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franţei şi co-preşedintele Reuniunii, Harlem Désir, a precizat că „Acordul de Asociere intră în vigoare în beneficiul cetăţenilor, deoarece obiectivul acestui parteneriat este de a asigura stabilitate şi securitate pentru R. Moldova.”.
„Reconfirmăm deplina susţinere pentru alegerea europeană a R. Moldova şi sîntem pregătiţi să muncim împreună pentru ca acest proces să fie un adevărat succes pentru cetăţeni”, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Italiei, Federica Mogherini, ţara care deţine şi preşedinţia semestrială a UE.
„Avem un scop comun – de a construi o Moldovă independentă, prosperă şi unită, un partener puternic pentru UE”, a menţionat comisarul european pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Štefan Füle.
Sursa: Moldpres