LA CE ORA TREBUIE SA-TI CULCI COPILUL?
Mulţi dintre părinţi se întreabă care este ora cea mai potrivită pentru a-şi trimite copiii la culcare dar raspunsurile la îndemînă sînt neconvingatoare. Trebuie ştiut însă că somnul copiilor este diferit de cel al adulţilor. Toate acestea fac parte din procesul de dezvoltare normală de aceea ce vei citi s-ar putea să te convingă să încerci să respecţi acest orar.
În mod obişnuit copiii se trezesc din somn în timpul nopţii, ca de altfel şi noi, adulţii. Dar noi ne întoarcem pe partea cealaltă şi reuşim să readormim imediat astfel că, somnul pare să fie continuu pe parcursul nopţii. Nu ne amintim aceste perioade de trezire din somn decît dacă sînt mai lungi de 3 minute.
Pentru copii reluarea somnului este mai dificilă. Dacă ei nu reuşesc să lege somnul şi asta se întîmplă noapte de noapte pe o perioadă de luni de zile şi uneori chiar nu pot să apară probleme de sănătate.
Odată cu începerea şcolii, părinţii încearcă (sau ar trebui) să impună un nou program de somn copilului. Aşadar, cînd ar trebui să meargă şcolarul la somn? Iată o diagramă a orei de culcare, propusă de un psiholog olandez.
În funcţie de vîrsta copilului, diagrama îţi spune cînd ar trebui acesta să meargă la somn pentru a avea suficientă energie pentru următoarea zi. O mulţime de părinţi rămîn surprinşi cînd află că ora de culcare este mai mult mai devreme decat stiau ei.
10 reguli pentru un somn bun la copii:
* Păstraţi un program regulat al somnului pentru ora de culcare şi ora de trezire.
* Fiţi consecvenţi în aplicarea rutinei de somn! În primii ani o poveste sau mai tîrziu o activitate relaxantă vor încuraja un somn bun.
* De la început încurajaţi copiii să adoarmă singuri, în patul lor.
* Urmaţi o rutină de somn consecventă. Rezervaţi-vă 10 – 30 minute pentru a pregăti copiii de somn în fiecare seară.
* Creaţi un cadru relaxant pentru ora de culcare a copiilor.
* Interacţionaţi cu copiii dumneavoastră la ora de culcare. Nu lăsaţi televizorul, computerul sau jocurile video să vă înlocuiască.
* Feriţi copiii de programele TV, filmele şi jocurile video care nu sînt adecvate vîrstei lor.
* Nu lăsaţi copiii să adoarmă în timp ce sînt ţinuţi în braţe, legănaţi, hrăniţi cu biberonul sau alăptaţi.
* Nu permiteţi copiilor să consume la ora de culcare alimente sau băuturi ce conţin cafeina, acestea incluzînd ciocolată şi sucuri. Încercaţi să nu administraţi copiilor la ora de culcare medicamente ce conţin stimulente. Acestea includ medicamente pentru tuse şi decongestionante.
* Urmaţi şi dumneavoastră propriile reguli în ceea ce priveşte somnul. Încercaţi să aveţi un somn odihnitor pentru a putea să funcţionaţi optim în timpul zilei.
Sursa: desprecopii.ro, somn-copii.ro