La aniversare
Marian-Jean Marinescu, un europarlamentar român căruia moldovenii, moral, îi datorează enorm
Cei mai mulţi dintre moldoveni nu ştiu cine este Marian-Jean Marinescu şi cîte a făcut pentru Republica Moldova şi moldoveni, în calitate de europarlamentar. Probabil că sunt şi o serie de politicieni care nu-l cunosc în adevăratele sale dimensiuni. Eliberarea regimului de vize pentru moldoveni în spaţiul european, succesele politice şi economice ale Republicii Moldova în procesul de apropiere de valorile europene şi multe altele l-au avut printre autorii cei mai de seamă pe Marian-Jean Marinescu. Împreună cu europarlamentarul Maria Petre, Marian-Jean Marinescu a deschis, în anul 2008, primul Birou Europarlamentar la Chişinău şi primul Birou Europarlamentar într-o ţară din afara spaţiului UE.
Începînd cu anul 2007, europarlamentarul român Marian-Jean Marinescu s-a preocupat constant de destinul proeuropean al Republicii Moldova. Printre altele, în 2007, în cadrul Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne Marian-Jean Marinescu a fost raportor al Parlamentului European pentru 2 dosare aflate în procedură de consultare, referitoare la Republica Moldova, privind readmisia persoanelor aflate în situația de ședere ilegală și facilitarea eliberării vizelor de scurtă ședere.
De asemenea, a mai fost observator din partea Parlamentului European la alegerile din Republica Moldova din Aprilie 2009, făcînd şi parte din Delegația ad-hoc a Parlamentului European care a efectuat o vizită la Chişinău pentru a investiga evenimentele de după acele alegeri. Mai apoi, ca urmare a acestei misiuni, Marian-Jean Marinescu a fost co-inițiator al unei rezoluții care a fost adoptată în Parlamentul European pe 7 Mai 2009.
Putem spune că semnarea de către Republica Moldova a Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb cu UE şi eliminarea regimului de vize pentru moldoveni au reprezentat o încununare a misiunii sale europene în această ţară. Eforturile sale din acea perioadă au fost dublate de către un alt mare prieten al moldovenilor – fostul şef al Delegaţiei UE în Republica Moldova, Dirk Schuebel. Un europarlamentar şi un diplomat au făcut pentru această ţară mai mult decît o alianţă de guvernare.
Marian-Jean Marinescu: “Sunt un om normal. Eu tot zic că, dacă îţi faci treaba, vede cineva. Dar nu-i adevărat”
Aceste spuse au fost extrase dintr-un interviu acordate jurnalistei Anca Simina de la ziarul Gândul, publicat pe 12.05.2014. Vorbind despre activitatea sa, printre altele, Marian-Jean Marinescu mai declara: „Oriunde, trebuie să-ţi faci treaba. Probabil meseria mea a fost aşa. În aviaţie, dacă trişezi, cade avionul. În Parlamentul European, mi se pare că rămîne ceva după tine. Vezi acolo Raport Marinescu, votat. Ai satisfacţia că ce ai scris tu acolo, şi într-un amendament, respectă şi francezul şi britanicul”.
Repere biografice
Marian-Jean Marinescu s-a născut pe data de 11.08.1952, în Râmnicu-Vâlcea, judeţul Vâlcea, este căsătorit şi are trei copii. Este vorbitor al limbilor engleză şi franceză.
A absolvit Facultatea de Aeronave, Universitatea Politehnica Bucureşti (1976), IROMA curs management general (1993), Cooper & Lybrand curs management financiar evaluare şi privatizare (1993), CECAR Craiova atestare evaluare economică financiară (1996) şi Şcoala Superioară pentru Administraţie Internă a Ministerului de Interne Italian.
Profesional, a activat ca inginer la Avioane Craiova (1976-1984), inginer, şef Filială, Filiala Craiova, Institutul Aviaţiei Bucureşti (1984-1991), director general, CPCA SA Craiova (1991-1996), prefect al judeţului Dolj (1996-2000), director general, CPCA SA Craiova (2000-2004).
Dintre multiplele sale activităţi, în afara celor pe plan naţional, reţinem doar calităţile de observator în Parlamentul European (2005-2007), cea de vicepreşedinte al Grupului PPE-DE în Parlamentul European (din 2007 şi pînă în prezent), vicepreședinte al Grupului PPE-DE, şef al Delegației României în cadrul Grupului PPE-DE (2005-2007), membru în Comisia TRAN (Transporturi şi Turism), membru în Comisia CLIM (Comisia temporara pentru Schimbările Climatice), membru în Comisia TDIP (Comisia temporară privind presupusa folosire a unor ţări europene de către CIA, pentru transportarea şi deţinerea ilegală de prizonieri), membru supleant în Comisia LIBE (Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne), membru în Delegaţia pentru relaţia UE – Caucazul de Sud (Armenia, Azerbaidjan şi Georgia), membru în Delegaţia pentru relaţia – Europa de Sud-Est (Serbia (Kosovo), Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina, Albania, membru în Adunarea Parlamentară Euro-Mediteraneană, președinte al Grupului de Lucru PPE-DE pentru Extindere și Vecinătate, coordonator al Dialogului Grupului PPE-DE cu Biserica Ortodoxă.
Anul trecut, în 2014, vicepreşedintele Grupului PPE, europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu, a fost ales parlamentarul european al anului, în Cercetare şi Inovare. El a primit cele mai multe voturi de la deputaţii europeni. Premiul a fost acordat în cadrul galei anuale „MEP Awards” organizată de revista The Parliament. Recunoaşterea vine în urma succesului pe care l-a avut raportul său privind sistemele de navigaţie prin satelit Galileo şi EGNOS.
Astăzi, europarlamentarul Marian-Jean Marinescu îşi aniversează ziua de naştere, iar colectivul redacţional al „Moldovei Suverane” îi urează tradiţionalul „La Mulţi Ani”, putere de muncă, satisfacţii în carieră şi multă fericire în familie!
Moldova Suverană