KREMLINUL A REUSIT SA CERTE FBI CU ELITA POLITICA AMERICANA

Săptămîna trecută membrii Comitetului pentru activitatea FBI l-au interogat pe șeful acestei organizații James Comey, în legătură cu acțiunile serviciului rus de informații, desfășurate în anul 2016, în timpul campaniei electorale. A dorit Moscova să surpe încrederea americanilor în propriul sistem electoral, sau a vrut să influențeze rezultatul alegerilor? Oricum, a atins mai multe scopuri.

În primul rînd, Kremlinul a reușit să surpe autoritatea și pozițiile FBI. Putin, ca un jucător meseriaș pe poker, a certat comunitatea FBI cu conducerea politică a SUA, nemaivorbind despre societatea americană. Reușind acest lucru, Putin probabil a presupus că elitele politice ale SUA vor aplica noi restricții în activitatea FBI, ceea ce în mod sigur va conduce la un spațiu de manevră mai mare pentru președintele rus.

La 7 martie pe site-ul Wikileaks a apărut un set de documente secrete despre capacitățile și instrumentele FBI. Această scurgere de informații a avut o rezonanță uriaşă, în primul rînd din cauza că sugerează că FBI ar putea aplica propriile instrumente împotriva americanilor - ținînd cont de răspîndirea largă a unor produse cum ar fi iPhone, companiile Apple, Android, Google, Windows, Microsoft și televizoarele deștepte Samsung. Însă adevăratul scop al publicării documentelor respective constă în intimidarea societății americane.

Toate acestea au condus la faptul că membrii Congresului american deja se întreabă despre caracterul activităților FBI. La audierile din 20 martie, senatorii americani au ezitat să prelungească termenul de validitate a legii 702, care presupune dreptul serviciilor secrete de a activa peste hotarele SUA.

FBI, Congresul și Senatul american ar trebui să investigheze posibila implicare rusă în electorala din SUA, însă și în acest caz riscă să-l ajute pe Putin. Pentru că orice succes al Moscovei este o dovadă în plus a incompetenței FBI. La faza de acum Putin deja a cîștigat, pentru că a reuși să divizeze elita politică, FBI și societatea americană.

După The Hill, SUA