KOMMERSANT: RUSIA A ELABORAT O „FOAIE DE PARCURS” PENTRU RESTABILIREA RELATIILOR ECONOMICE CU CHISINAUL

Publicația Kommersant a intrat în posesia unei „foi de parcurs” cu măsuri pe care Moscova le-a propus Chișinăului pentru restabilirea relațiilor comerciale cu Rusia. Convențional, aceste măsuri pot fi împărțite în tehnice, energetice și chiar geopolitice. Potrivit sursei, autoritățile de la Chișinău au refuzat o parte din ele, transmite Agora.

„Foaia de parcurs” a fost trimisă către Ambasada Republicii Moldova la Moscova de către directorul departamentului de cooperare economică cu țările CSI și dezvoltarea integrării eurasiatice din Ministerul Economiei al Federației Ruse, Ilia Galkin. Documentul a ajuns la destinație pe 28 iunie - cu o săptămînă înainte de vizita viceprim-ministrului, Dmitri Rogozin, la Chișinău. Oficialul rus s-a aflat în Republica Moldova pe 5 - 6 iulie.

„Foaia de parcurs” conține 14 puncte, o parte din ele sînt tehnice, totodată o serie de cerințe se referă la implementarea de partea moldovenească a diferitor acorduri în cadrul CSI care pot intra în contradicție cu prevederile acordului de asociere cu UE. În special, Federația Rusă solicită garanții din partea Chișinăului cu privire la „implementarea necondiționată” a acordului privind Zona de Comerț Liber din 18 octombrie 2011, precum și a acordurilor privind certificarea, atestarea metrologică, standardizarea și medicină veterinară.

Capitolul documentului intitulat „Continuarea cooperării pe piețele CSI” pare mai mult geopolitic decît economic. Moscova dorește ca Republica Moldova să-și asigure participarea permanentă la activitatea instituțiilor CSI, precum și garanții de aderare a Republicii Moldova la noi decizii luate în cadrul CSI și noi obligații care rezultă din acestea.

Politicul este prezent și în capitolul ce ține de activitățile comisiei interguvernamentale bilaterale privind comerțul și cooperarea economică. Federația Rusă propune includerea în comisie a reprezentanților regiunilor pro-ruse - Găgăuzia și Transnistria.

Capitolul privind asigurarea „condițiilor favorabile pentru accesul reciproc a producătorilor pe piețele părților” conține patru puncte. Primul punct cere Republicii Moldova adoptarea unei noi legi „privind introducerea taxelor pentru poluarea mediului înconjurător” eliminînd totodată taxele ecologice discriminatorii de mediu la importul de bunuri.

În al doilea punct, potențial conflictual, Federația Rusă solicită eliminarea restricțiilor privind admiterea pe piața moldovenească a producătorilor ruși de zahăr. Asta după ce partea moldovenească a refuzat să accepte certificate rusești de origine a mărfurilor de tip ST-1 cu privire la regimul de import preferențial al zahărului.

Pentru a stîrpi fenomenul re-exportului în Rusia a bunurilor interzise, Ministerul Economiei din Rusia dorește împreună cu colegii moldoveni să creeze un mecanism de prevenire a re-exporturilor și schimbul de informații. Această măsură ar fi introdusă după cazurile cînd producătorii moldoveni de fructe, după introducerea embargoului rus în 2014, au început să-și livreze marfa prin Belarus.

Rusia propune, de asemenea, Republicii Moldova un set de măsuri privind cooperare în domeniul industriei. Printre care, examinarea problemei privind livrarea în Moldova a aeronavelor din Rusia. Perspectivele acestei propuneri rămîn neclare: în parcul celei mai mari companii aeriene moldovenești Air Moldova sînt doar șase avioane.

Aspectele legate de energie sînt enumerate într-un capitol separat. Moscova dorește soluționarea problemelor în sectorul gazelor naturale, în special, rambursarea datoriei „Moldovagaz” față de „Gazprom”. Datoria Republicii Moldova este de 477 milioane de dolari, iar a Transnistriei - 4,5 miliarde de dolari.

O altă propunere se referă la SA „Moldavskaia GRES” (situată în Transnistria și aflată în proprietatea „Inter RAO”). Partea rusă ar dori ca „Moldavskaia GRES” să continue furnizarea de energie electrică către Moldova după aprilie 2017, luna cînd contractul expiră.

O sursă, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat pentru Kommersant că partea moldovenească a analizat propunerile și deja a trimis răspunsul. "O parte din propunerile noastre au fost eliminate sau corectate, Și au fost adăugate alte”. Totodată sursa a refuzat să comunice care au fost inițiativele Chișinăului.

Radu BURDUJAN (agora.md)