Jurnalişti independenți ruși arestați de către polițiști, bătuți și amenințați cu violul

Cinci jurnalişti care lucrau pentru presa independentă au fost arestaţi Miercuri seara şi Joi în Rusia, unde represiunea împotriva oricărei provocări la adresa Guvernului este în plină desfăşurare, relatează AFP.

În cursul nopţii, Poliţia i-a arestat pe Ekaterina Anikievici de la SOTAvision şi pe Konstantin Jarov de la RusNews, a anunţat ONG-ul OVD-Info, specializat în monitorizarea represiunii libertăţilor din Rusia. Jarov a fost bătut şi ameninţat cu violenţe sexuale de către poliţişti, potrivit unui martor citat de organizaţie.

"M-au lovit cu picioarele, mi-au pus un picior pe cap, mi-au răsucit degetele şi au rîs de mine cînd am încercat să mă ridic", a povestit Jarov, citat de organizaţia media RusNews. El a spus că a suferit o rană la cap, excoriaţii, degete dislocate şi entorse.

Potrivit acestuia, violenţele au fost provocate de filmarea în apropierea locuinţei unei alte jurnaliste, Antonina Favorskaia de la SOTAvision, care a fost arestată, Miercuri seară, imediat după ce a fost eliberată după 10 zile de detenţie administrativă pentru nesupunere faţă de Poliţie.

Apartamentul acestei jurnaliste a fost percheziţionat Miercuri seara, la fel ca şi cel al părinţilor ei, a declarat avocatul acesteia, Mihail Biriukov, citat de SOTAvision.

Alte două jurnaliste, Alexandra Astahova şi Anastasia Musatova, care veniseră să se întîlnească cu colega lor la ieşirea din detenţie, au fost, de asemenea, arestate şi duse pentru a fi interogate de anchetatori, potrivit aceleiaşi surse.

Potrivit site-ului de ştiri Mediazona, specializat în urmărirea cazurilor judiciare, cazul împotriva lui Favorskaia este legat de activităţile mişcării conduse de opozantul Aleksei Navalnîi, care a murit în închisoare în Februarie. Organizaţiile sale sunt clasificate drept "extremiste" de către Justiţia rusă. Antonina Favorskaia a acoperit ani de zile procesele în care a fost implicat Aleksei Navalnîi. Ea a fost cea care a filmat ultima înregistrare video care îl arată pe opozant încă în viaţă, la 15 Februarie, în timpul unei audieri în instanţă. Ea a fost arestată pe 17 Martie, la cîteva ore după ce a depus flori la mormîntul opozantului, potrivit Mediazona.