Juliane Koepcke, fata care a cazut din cer si a trait 11 zile in jungla
După ce a fost singura supravieţuitoare a unui accident aviatic, Juliane, o fată de 17 ani, a trăit 11 zile în junglă, reuşind de una singură să se întoarcă la civilizaţie. În anul 1971, la doar o zi după absolvirea liceului, Juliane Koepcke, în vîrstă de 17 ani, și mama ei, Maria, au plecat într-un zbor din Lima, Peru, pînă la Pucallpa. Cele două mergeau în vizită la tatăl lui Juliane, Hans-Wilhelm, un renumit zoolog german, care lucra la o stație de cercetare din pădurea tropicală amazoniană. Juliane plănuia să urmeze cariera părinţilor săi şi să devină cercetătoare la rîndul ei.
Prăbuşirea avionului Lansa 508
După aproximativ 30 de minute de zbor, avionul a intrat în nori negri foarte denşi.
“Norii au devenit mai întunecați și mai întunecați, iar zborul a devenit mai turbulent. Apoi, ne-am trezit în mijlocul unei furtuni cu tunete și fulgere”, a spus Juliane.
“Totul era negru în jurul nostru și erau fulgere constante. Apoi am văzut o lumină strălucitoare pe aripa dreaptă. Motorul a fost lovit de fulgere.“, a continuat aceasta.
“Să sperăm că totul va fi bine”, au fost ultimele cuvinte pe care Juliane le-a auzit de la mama sa.
Tot ce putea să audă erau ţipetele pasagerilor şi zgomotul infernal al motorului. Apoi un vînt puternic îi şuiera prin urechi, întrucît fuzelajul cedase. Avionul a intrat în cădere liberă la doar 30 de minute de la decolare. Încă legată de scaun, Juliane Koepcke a fost trasă de curenţii puternici din aeronavă și a căzut în gol aproximativ 3.000 de metri în pădurea tropicală peruviană. Ca printr-un miracol, Juliane a supravieţuit. Căderea a fost atenuată de copaci, iar Juliane şi-a recăpătat cunoştinţa. A fost singura supravieţuitoare din cei 91 de pasageri ai zborului Lansa 508.
A trăit 11 zile în junglă
În următoarele ore, Juliane şi-a pierdut cunoştinţa în repetate rînduri, însă a reuşit cumva să-şi revină din şoc. Avînd clavicula ruptă, a pornit prin sălbăticie pentru a-şi salva viaţa. Şi-a petrecut următoarele 11 zile luptîndu-se pentru viaţa sa.
“Mi-a luat-o jumătate de zi doar pentru a putea sta în picioare, întrucît ameţeam”, a povestit Juliane.
În cele din urmă, şi-a revenit și la început a plecat să-și găsească mama. A căutat-o o zi întreagă înainte de a renunța. În căutarea mamei ei, Juliane a găsit un pîrîu. Tatăl său îi dăduse odată un sfat foarte bun şi anume că, dacă ar fi fost vreodată pierdută în pădurea tropicală și ar fi întîlnit un fluviu sau un rîu, ar trebui să-l urmeze în aval. Oamenii tind să trăiască lîngă apă. Iar un rîu suficient de lung, ar trebui să o aducă la civilizație în cele din urmă.
A patra zi
În cea de-a patra zi în junglă, Juliane a dat peste 3 pasageri ai avionului prăbuşit. Toţi trei erau legaţi de scaune. Cu toţii erau morţi. Pe unul dintre scaune a găsit o pungă de bomboane, care i-a fost sursă de hrană pentru restul călătoriei. Tot pe atunci, a început să vadă avioane şi elicoptere pe cer. Erau echipele de salvatori, plecaţi în căutarea supravieţuitorilor. Din cauza densităţii pădurii, nici epava şi nici Juliane nu au fost zărite.
A noua zi
În cea de-a noua zi, Juliane a dat peste o cabană. A decis să se odihnească acolo peste noapte. La un moment dat, a început să audă voci. Fata credea că începe să delireze, iar acela va fi locul în care va muri. Cu toate acestea, vocile erau reale.
“Primul bărbat pe care l-am văzut, am crezut că este un înger.”, îşi aminteşte Juliane.
Deşi erau speriaţi de fată, crezînd că este un spirit al apelor, pe nume Yemanjá, cei trei bărbaţi care locuiau în colibă au lăsat-o să se odihnească încă o noapte.
După ce a trăit 11 zile în junglă, şi-a revăzut tatăl
Văzînd-o slăbită, cei trei bărbaţi au dus-o pe Juliane la un dispensar local. Cazul avionului prăbuşit era cunoscut localnicilor, iar medicul a făcut legătura între fata străină şi accidentul aviatic. Într-un final, Juliane s-a reîntîlnit cu tatăl său, care îşi pierduse speranţa de a-şi vedea familia în viaţă. De asemenea, fata a ajutat autorităţile să identifice locul prăbuşirii avionului şi să recupereze cadavrele celor decedaţi. Printre acestea, se afla şi trupul mamei sale.
Viaţa de după dezastru
Juliane a suferit o traumă majoră după accidentul aviatic în care şi-a pierdut mama. Nu a mai avut curajul să zboare cu avionul timp de mai mulţi ani de zile. A studiat biologia la Universitatea Kiel din Germania, unde si-a primit şi titlul de doctor.
Juliane a revenit la locul accidentului
Juliane a revenit în Peru, unde a studiat mamalogia. În anul 1998, Juliane a revenit la locul accidentului, unde s-a filmat documentarul “Wings of Hope”, care prezintă povestea sa incredibilă. Totuşi, deşi trauma a trecut, Juliane a rămas cu o întrebare la care nu a găsit nici un răspuns: “de ce fost singura supravieţuitoare?”