J.D. Vance ar putea anunţa retragerea unei mari părţi a trupelor americane din Europa

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se întîlneşte Vineri, în Germania, cu vicepreședintele şi secretarul de Stat american cu scopul de a încerca să se impună în viitoare negocieri privind o soluţionare a Războiului din Ucraina în care ”totul va fi pe masă”, dă asigurări Washingtonul, relatează AFP, potrivit News.Ro.

Prima convorbire telefonică a lui Donald Trump cu Vladimir Putin, săptămîna aceasta, urmată  de declarații zgomotoase ale noului locatar al Casei Albe, au marcat o accelerare spectaculoasă a inițiativelor în vederea opririi conflictului declanșat de Moscova în urmă cu aproape trei ani.

Voinţa afişată de a negocia imediat cu privire la Ucraina face Kievul şi pe europeni să se teamă de o rezolvare a conflictul în detrimentul lor.

Volodimir Zelenski, supus unor presiuni maxime în timp ce situaţia pe front continuă să se degradeze, este aşteptat la Conferinţa Securităţii de la Munchen (MSC), o reuniune anuală a unei elite diplomatice uluite de această nouă dinamică.

Chiar înainte să sosească, el a acuzat Rusia de atacarea cu o dronă a ”incintei care protejează lumea de radiaţiile Reactorului nr. 4 al centralei Nucleare (avariate) de la Cernobîl”, care a cauzat un incendiu ce a fost ”stins”. ”Nivelul radiaţiei nu a crescut”, a adăugat el.

Înaintea întîlnirii sale Vineri cu liderul ucrainean, vicepreședintele american J.D. Vance a dat asigurări, într-un interviu acordat The Wall Street Journal (WSJ) că Statele Unite vor avea ”la inimă independența suverană a Ucrainei” în negocierile viitoare.

”Totul va fi pe masă, inclusiv mijloacele de presiune militară”, a adăugat el.

Vicepreşedintele american urmează să susţină, Vineri seara, un discurs foarte aşteptat.

El ar putea să anunţe că ”o mare parte a trupelor americane va fi retrasă din Europa”, a anunţat, Vineri, diplomatul german Christoph Heusgen, care prezidează MSC.

Şeful diplomaţiei americane, Marco Rubio, este de asemenea aşteptat la Munchen pentru a se întîlni cu Zelenski şi cu omologii săi din cadrul G7.

Prezenţa unor ”responsabili înalţi” ruşi la o reuniune cu reprezentanţi ucraineni şi americani anunţată Joi de către Donald Trump rămîne incertă.

”Discuţii cu ruşii nu sunt avute în vedere”, a reacţionat Kievul.

”Nu am acreditat reprezentanţi ai Guvernului rus”, au declarat AFP organizatorii MSC.

După unda de şoc provocată de telefonul lui Trump care-l replasează pe Vladimir Putin într-o relaţie de la egal la egal cu Statele Unite, tabăra ucraineană este pornită.

Kievul cere o ”pace dreaptă” şi garanţii de securitate din partea europenilor şi americanilor - prin trimiterea de trupe care să garanteze pacea.

”Păstraţi-vă sîngele rece şi nu vă lăsaţi influenţaţi de emoţii. Interesele Ucrainei sunt prioritare şi vor rămîne” prioritare, a scris pe Telegram şeful Administrației prezideţiale ucrainene Andrii Iermak.

Rusia, la rîndul său, vrea să anexeze teritoriile pe care le ocupă în parte şi să atace ”rădăcinile” conflictului - prezenţa NATO la frontierele sale.

Volodimir Zelenski cere ca Statele Unite, care au fost principalul susţinător militar al ţării sale de la începutul războiului, să discute mai întîi cu Ucraina.

”Şi abia după aceste reuniuni, după elaborarea unui plan de oprire a lui Putin, va fi drept să vorbim cu ruşii”, a subliniat el Joi.

Planurile Washingtonului cu privire la viitorul Ucrainei sunt departe de aspiraţiile Ucrainei.

Statele Unite subliniază de-acum că o aderare a Ucrainei la NATO nu este realistă, la fel ca o revenire a Ucrainei la frontierele de dinainte de 2014, adică incluzînd Crimeea, anexată în acel an de către Moscova.

Franţa şi-a exprimat temerea că, în definitiv, Administrația Trump ”cedează totul” Rusiei.

”O pace care să fie o capitulare ar fi o veste proastă pentru toată lumea”, avertizează președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu acordat Financial Times (FT).

Şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a făcut o paralelă între criza actuală şi 1938, cînd Acordurile de la Munchen au condus la anexarea unei părţi a Cehoslovaciei de către Germania hitleristă.

Şocul este cu atît mai mare în rîndul liderilor statelor europene cu cît americanii au semnalat că lor le revine de-acum să asigure esenţialul susţinerii Kievului şi să-şi consolideze investițiile în apărare.

Un profesor de Studii Europene de la Oxford, Timothy Ash, consideră că mesajul transmis de către Washington Europei ”este foarte clar cu privire la Ucraina: este problema voastră. Noi vă vom ajuta să încheiaţi un acord cu Rusia, dar voi trebuie să asiguraţi ceea ce urmează”.

Împotriva unui Donald Trunmp care busculează multilateralismul şi ordinea internaţională, dezbaterile ar urma să fie intense între zecile de şefi de Guvern, diplomaţi şi militari de rang înalt reuniţi la Munchen.

 

01.02.25 - 12:17
01.02.25 - 12:18
01.02.25 - 12:25
01.02.25 - 12:22
01.02.25 - 12:26
04.02.25 - 13:14
04.02.25 - 13:10
03.02.25 - 12:56
03.02.25 - 12:51
03.02.25 - 12:54
03.02.25 - 12:52
05.02.25 - 00:08
02.02.25 - 14:37
01.02.25 - 12:21
04.02.25 - 13:17