Italia recunoaște aceleași drepturi celor două mame ale unui copil născut prin procreare asistată medical

Curtea Constituțională italiană, cea mai înaltă jurisdicție din ţară, a stabilit, Joi, că refuzarea recunoașterii legale a mamelor nebiologice pe certificatele de naștere ale copiilor concepuți prin inseminare artificială este neconstituțională, relatează AFP, transmite News.Ro.

Curtea Constituțională a Italiei - o ţară cu populație majoritar catolică - a stabilit că este ”discriminatoriu faptul de a nu recunoaște cele două mame”, o hotărîre care ”devine concret o lege”, a declarat AFP avocatul Michele Giarratano, reprezentantul unor familii monoparentale din Nordul ţării.

Această hotărîre a fost salutată drept ”istorică” de către opoziţia de centru-stînga din Italia, o ţară în care şefa Guvernului ultraconservator Giorgia Meloni este cunoscută prin apărarea ”valorilor tradiționale” şi criticile sale la adresa a ceea ce denunță drept ”lobby-ul LGBT”.

Uniunile civile între persoane de același sex au fost legalizate în Italia în 2016, însă legislația cu privire la drepturile parentale ale cuplurilor de același sex rămîne vagă.

Primarii - încurajați de mai multe hotărîri judiciare pronunțate în ultimii ani - au început să înscrie cei doi părinți în certificate de naștere.

Însă, în 2023, ministrul de Interne, Matteo Piantedosi, le-a ordonat să înceteze să transcrie certificate ale copiilor născuți în străinătate prin mame surogat.

Procurori din întreaga Italie au început după aceea să conteste certificate de naștere ale unor copii născuți în străinătate sau în Italia ai unor părinți de același sex, atît în cazul mamelor surogat, cît şi prin procreare asistată medical.

Astfel, mamele nebiologice riscau să-şi piardă drepturile parentale în cazul decesului partenerului sau despărțirii.

Puteau apărea şi alte probleme, ca de exemplu imposibilitatea de a duce un copil la medic fără autorizația celuilalt părinte.

Curtea Constituțională a stabilit, Joi, că refuzul de a recunoaște femeile care-și asumă responsabilitatea parentală a copilului purtat de către partenera lor ”nu garantează cel mai bun interes al copilului minor şi încalcă mai multe articole ale Constituției”.

Între acestea, Curtea precizează dreptul copilului la o relație continuă cu fiecare dintre părinți şi cu rudele fiecărei ramuri a familiei.

”Este o decizie istorică”, a declarat Michele Giarratano, care reprezintă 15 copii din Padova, un oraş devenit un simbol al luptei în favoarea părinților de același sex, după ce unii procurori au dispus retragerea retroactivă a mamelor nebiologice de pe certificatele de naștere.

Șefa Partidului Democrat (PD, centru-stînga, în opoziţie) Elly Schlein a declarat că hotărîrea Curţii Constituționale este ”o înfrîngere politică grea” a Guvernului ultraconservator Meloni.