ISW: RUSII AU INCEPUT INCA DE ACUM DOUA SAPTAMINI SA MUTE TRUPE DIN DONBAS PE FRONTUL DE SUD

În evaluarea de luni noapte spre marți dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) a transmis că forțele ruse sînt responsabile pentru uciderea a 53 de prizonieri de război ucraineni, în urma exploziei de la penitenciarul Olenivka, aflat sub control rusesc în regiunea Donețk, pe 28 iulie.

Experții ISW notează că doi oficiali americani au confirmat pentru Politico, sub protecția anonimatului, că nu există urme de folosire a rachetelor HIMARS la locul exploziei, în ciuda celor susținute de Kremlin.

ISW mai spune că rușii au început încă de acum două săptămîni să mute trupe din Donbas pe Frontul de Sud.

ISW consideră că această mișcare creează oportunitatea unei contra-ofensive ucraine spre Izium, în aceeași modalitate în care concentrarea trupelor ruse la Severodonețk a permis deschiderea ofensivei spre Herson, pe Frontul de Sud.

În același timp, ISW evaluează că rușii vor relua ofensivele pe Frontul de Sud, în regiunile Zaporojie și Herson. Mișcarea fusese oricum anticipată de ucraineni, care observaseră în urmă cu trei zile că trupele ruse relocate în sud nu au echipament defensiv, ci ofensiv.

În Donbas, rușii nu au condus nicio operațiune ofensivă la nord de Sloviansk sau în jurul orașului Siversk, confirmînd implicit o oprire de facto a operațiunilor din această direcție.

Forțele ruse au efectuat atacuri terestre fără succes asupra așezărilor de la sud și sud-est de Bakhmut și în jurul orașului Donețk. Aparent nu au realizat niciun cîștig teritorial, se mai arată în evaluarea ISW.