Irakul vrea să instituie condamnarea la moarte a celor care întrețin relațiile homosexuale

Parlamentul irakian ia în considerare o lege care ar putea merge pînă la pedeapsa cu moartea pentru relaţiile homosexuale, un proiect considerat "periculos" de ONG-uri şi membrii acestei comunităţi victimă a violenţelor comise "cu deplină impunitate", relatează AFP.

Irakul, care în prezent nu are nici o lege privind homosexualitatea, foloseşte Codul Penal din 1969 pentru a condamna persoanele LGBT+, bazîndu-se pe un articol care prevede "detenţie pe viaţă sau mai mulţi ani de închisoare" pentru sodomie, conform Agerpres.

Societatea irakiană, tribală şi conservatoare, nu vede cu ochi buni homosexualitatea. Iar comunitatea mică LGBT+ din Irak este o ţintă frecventă a "răpirilor, violurilor, torturii şi crimelor" de către grupuri armate care se bucură de "impunitate", a menţionat Human Rights Watch (HRW) într-un raport publicat în 2022.

Deputaţii trebuie să se exprime asupra unui amendament la legea anti-prostituţie din 1988 şi propus de majoritatea relativă din Parlament, unde partidele islamiste deţin controlul.

Textul examinat în primă lectură săptămîna trecută prevede "pedeapsa cu moartea sau închisoarea pe viaţă" pentru oricine "stabileşte o relaţie homosexuală". "Promovarea homosexualităţii" se sancţionează cu o pedeapsă de "cel puţin şapte ani de închisoare", conform documentului pe care AFP l-a putut consulta.

Aceasta este o primă versiune: textul "este încă în discuţie şi face obiectul unor schimburi de opinii", potrivit deputatului Saoud al-Saadi de la partidul islamist şiit Houqouq, vitrină politică a Brigăzilor Hezbollah, un grup armat influent apropiat de Iranul vecin.

Parlamentul intenţionează să "umple un gol juridic", a explicat alesul pentru AFP.

Ilustrînd consensul politic pe această temă, colegul său Cherif Souleiman de la Partidul Democrat din Kurdistan (PDK) a scris, în coloanele ziarului guvernamental Al-Sabah, că intenţionează să legifereze pentru a afirma "valorile noastre morale şi umane şi pentru a lupta împotriva fenomenelor anormale din societate". "Avem nevoie de legi care descurajează", a precizat el.

Conţinutul legislaţiei s-ar putea încă schimba şi, potrivit deputatului Saud al-Saadi, o a doua lectură şi apoi un vot trebuie să fie organizate la date care nu au fost încă stabilite.
Pentru Rasha Younes, cercetătoare specializată în drepturile persoanelor LGBT+ pentru HRW, Guvernul irakian încearcă "să deturneze atenţia publicului de la lipsa rezultatelor" din activitatea sa: "Este o măsură foarte periculoasă". Această nouă legislaţie este "punctul culminant" al unei serii de atacuri împotriva persoanelor LGBT+, a spus ea, într-un interviu acordat AFP.

Comisia pentru Media şi Comunicaţii ia în considerare să interzică mass-mediei din Irak să folosească termenul "homosexualitate" în favoarea "devianţei sexuale", potrivit unei surse din cadrul acestui organism de reglementare. Cuvîntul "gen" ar fi, de asemenea, interzis dacă această măsură ar fi adoptată.

Irakul nu este singura ţară care vrea să-şi întărească legile împotriva persoanelor LGBT+. Recent, Uganda s-a confruntat cu suspendarea tuturor noilor împrumuturi de la Banca Mondială din cauza unei legi anti-homosexualitate promulgată de preşedintele Yoweri Museveni în Mai.

În general, retorica anti-LGBT+ s-a intensificat în ultimele luni în Irak.

La sfîrşitul anului 2022, influentul lider religios şiit Moqtada Sadr, o figură cheie în politica din Irak, dar care nu face parte din Guvern, i-a îndemnat, pe reţeaua X (ex-Twitter), pe "toţi credincioşii să se opună societăţii homosexuale, nu prin violenţă (...), dar prin educare şi conştientizare".

În această Vară, în timp ce susţinătorii lui Moqtada Sadr au demonstrat la Bagdad împotriva arderii Coranului în Suedia, unii au ars steaguri curcubeu, răspunzînd la apelul liderului lor, care a considerat că acesta este "cel mai bun mod de a-i provoca" pe cei care susţin sau apără arderea Coranului.

Un climat prea ameninţător pentru Abdallah, un irakian în vîrstă de 33 de ani care a părăsit Bagdadul pentru Turcia la momentul demonstraţiilor de lîngă Ambasada Suediei.

"Situaţia a devenit prea complicată, pentru că nu suntem protejaţi de autorităţi", a spus el, pentru AFP. "Dacă cineva află că sunt gay şi are o problemă cu mine, poate trimite numele mele sau fotografia mea unor grupuri armate. Viaţa mea se va sfîrşi", a adăugat el.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:37