IPOCRIZIILE PREMIERULUI IURIE LEANCĂ

Un grav atentat juridico-politic la libertatea de exprimare este trecut sub tăcere de o guvernare provizorie şi cu de-a sila

Autor: Mihai CONŢIU

Actualii guvernanţi moldoveni se cred eterni, veşnici, nemuritori. Nu-s capabili să-şi conştientizeze provizoratul. N-au suficient simţ al măsurii spre a pricepe că deja sînt perimaţi, expiraţi din perspectivele civilizaţiei europene. În timp ce R. Moldova, la nivel de populaţie, va merge spre UE cu mai mult optimism, motivaţie şi înţelegere, actualii politicieni de la guvernare vor rămîne în captivitatea mentalităţilor sovietice în care au fost crescuţi şi deprinşi, dar şi în complicitatea vinovată a jafurilor spre care i-a mînat instinctual lăcomia lor nemăsurată.

Ei doar însoţesc R. Moldova spre integrarea în UE, dar fără ca să se integreze, moral şi mental, şi ei. Mai preţios este pentru UE un ţăran moldovean sincer, gospodar şi dornic să înţeleagă decît un Leancă, Plahotniuc, Lupu sau Ghimpu. Cu acel ţăran, UE nu are prea mult de lucru după ce îl informează şi-i oferă perspective civilizate clare. Pentru aceşti politicieni, însă, există norme penale europene cu care vor avea de furcă. De aceea ei, politicienii, nici nu l-au informat pe acel ţăran gospodar care-s avantajele integrării ţării în UE, dar nici nu i-au spus ce au făcut cu fondurile europene de-a dreptul uriaşe, cum le-au cheltuit, cît au furat efectiv din ele! (Noi ştim!)

De aceea şi spun că sînt nişte inşi provizorii, nişte efemeride!

Permanent, însă, te obligă să-ţi aminteşti de ei atunci cînd, cu ipocrizie, o fac pe politicienii responsabili. Aşa a făcut-o recent şi premierul Leancă, care, astfel, mă obligă să scriu aceste rînduri.

Într-un interviu acordat postului de radio „Europa Liberă”, fiind vorba despre corupţia din sistemul judecătoresc şi cei care scapă nepedepsiţi, Leancă a spus: „Numărul celor care au plecat din sistem e destul de impunător. Regret însă faptul că ei pleacă din sistem şi mai sîntem nevoiţi să le achităm şi pensii substanţiale, în locul unor sentinţe şi a unor pedepse.” ”Am mers la un pas cu toţii, noi în Guvern, colegii din Parlament, Preşedinţia pe majorarea substanţială a salariilor pentru cei care sînt implicaţi în justiţie. N-a fost deloc un efort simplu. Şi, din păcate, dacă mă întrebaţi astăzi în ce măsură s-a justificat această majorare de salariu, poate încă e puţin timp, au trecut doar cinci luni, dar deocamdată nu văd o atitudine mai responsabilă din partea judecătorilor.

Păi să nu-ţi vină să-l dai de-a berbeleacul din fotoliul de premier? Cum vine asta – ştie că li se acordă pensii substanţiale unor judecători care ar merita să fie pedepsiţi penal, dar constată neutru că „deocamdată nu vede o atitudine mai responsabilă din partea judecătorilor.” Parcă ar fi fost înşurubat în această funcţie ca să vadă, nicidecum să acţioneze pentru îndreptarea lucrurilor! Băi, băiatule, la noi e republică parlamentară, ţie îţi aparţine responsabilitatea!

Legal, are în subordine toate instituţiile care ar trebui să acţioneze de aşa manieră încît Leancă să nu mai vadă cum sistemul corupt face purici sub privirile lui de mironosiţă prea-cucernică! De ce n-o face? Nu-i permite şeful său din umbră – Vlad Plahotniuc?

Tot cu astfel de pensii impunătoare vor fi răsplătiţi şi judecătorii de la Curtea Supremă de Justiţie care au emis decizia politică prin care i-a ajutat pe subordonaţii săi, Victor Bodiu, secretar general al Guvernului, şi Eduard Bănăruc, secretar general adjunct al Guvernului, să ne fure proprietatea asupra titlului ziarului?

Probabil că Leancă va spune tot că „nu vede o atitudine mai responsabilă” din partea Judecătorilor Iulia Sîrcu, Valentina Clevadî, Iuliana Oprea, Ion Druţă şi Tamara Chişca-Doneva, autorii acestei decizii, după ce Guvernul va pierde procesul la CEDO!

Fiind vorba despre un abuz extrem de grav, de un atac asupra proprietăţii şi libertăţii de exprimare, iar asta împotriva unui ziar al cărui caz este cunoscut la Bruxelles, Iurie Leancă nu şi-a exprimat absolut nici o părere. Este imposibil ca Leancă să nu ştie cine a vorbit şi l-a influenţat pe Mihai Poalelungi, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, ca să le dea dispoziţie acestor judecători pentru a-i ajuta pe mafioţii politici de la Cancelaria Guvernului ca să ne fure titulatura ziarului. De data aceasta se pare că a funcţionat de minune alianţa PLDM-PDM, dintre Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc!

Cu porcăriile astea credeţi că ne integrăm în UE?

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39