ION DRUŢĂ A ÎMPLINIT 85 DE ANI
Reputatul scriitor moldovean Ion Druţă, stabilit de mai mulţi ani la Moscova, a împlinit 85 de ani. Autor al mai multor nuvele, romane, piese şi al unor cărţi de publicistică, el a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de litere de la noi în fosta URSS şi peste hotare.
Şi-a făcut debutul în 1953, cu volumul de povestiri ”La noi în sat”. La Chişinău, i-au apărut patru volume de opere alese, în care au fost incluse lucrările ”Frunze de dor”, ”Ultima lună de toamnă”, ”Povara bunătăţii noastre”, ”Clopotniţa”, ”Întoarcerea ţărînii în pămînt”, ”Biserica albă”, ”Toiagul păstoriei” ş. a.
În 1987, el a fost ales, de către Adunarea Generală a Scriitorilor din Moldova, drept preşedinte de onoare al Uniunii Scriitorilor. A scris mai multe piese (”Casa Mare”, ”Păsările tinereţii noastre”, ”Sfînta sfintelor” ş. a), care au fost montate la Chişinău, la Moscova, în Ţările Baltice, în multe oraşe ale republicilor unionale din fosta URSS, precum şi peste hotare.
În 1967, pentru piesa ”Casa Mare”, nuvela ”Ultima lună de toamnă” şi romanul ”Balade din cîmpie” (prima parte a dilogiei ”Povara bunătăţii noastre”), lui Ion Druţă i-a fost acordat Premiul de Stat al RSSM, iar în 2008, în anul Druţă, cînd a devenit octogenar, pentru ”contribuţia de excepţie la dezvoltarea culturii şi literaturii naţionale şi universale – Premiul de Stat al Republicii Moldova, iar în 1992, distinsul scriitor a fost ales membru de onoare al Academiei Române. În acelaşi an, devine membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. De asemenea, el a fost inclus în lista celor 10 scriitori din lume pentru anul 1990.
În lucrarea sa ”O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia”, acad. Mihai Cimpoi menţiona, între altele, că, ”prin creaţiile sale, opera lui Ion Druţă este (…) în total o expresie a rezistenţei spirituale şi morale în faţa a tot ce subminează naţionalul, umanul, sacrul”.
Născut pe 3 septembrie 1928 în satul Horodişte, raionul Donduşeni, Ion Druţă a absolvit Şcoala de silvicultură (1946), precum şi Cursurile Superioare de pe lîngă Institutul de Literatură ”M. Gorki” din Moscova (1957). A lucrat la ziarele „Ţăranul sovietic”, „Moldova Socialistă” şi la revista „Femeia Moldovei”. În anul 1969, s-a stabilit cu traiul la Moscova.
Moldpres