Invocînd genocidul împotriva palestinienilor, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului solicită încetarea vînzărilor de arme către Israel

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a cerut, Vineri, încetarea tuturor vînzărilor de arme către Israel în războiul împotriva Hamas din Fîşia Gaza, într-o rezoluţie care face referire la temeri de "genocid" împotriva palestinienilor, un termen care stîrneşte dezbateri aprinse, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Aceasta este prima luare de poziţie a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului cu privire la conflictul care face ravagii în Gaza din 7 Octombrie 2023, dată la care gruparea Hamas a lansat un atac fără precedent împotriva Israelului.

Douăzeci şi opt din cele 47 de ţări membre ale Consiliului au votat în favoarea rezoluţiei, iar şase au votat împotrivă, între care SUA şi Germania. Treisprezece ţări s-au abţinut, printre care Franţa, India şi Japonia.

"Un vot DA este un vot pentru Hamas", a declarat Meirav Shahar, ambasadoarea Israelului, în faţa Consiliului.

"Toţi trebuie să vă treziţi şi să puneţi capăt acestui genocid transmis în direct la televiziune în întreaga lume şi uciderii a mii de palestinieni nevinovaţi", a declarat reprezentantul palestinian Ibrahim Mohammad Khraishi.

Franţa s-a abţinut deoarece referirea la genocid nu poate fi "inclusă într-un text de o asemenea amploare precum cel al unei rezoluţii a acestui Consiliu, fără ca o calificare în acest sens să fi fost validată de o autoritate jurisdicţională împuternicită să facă acest lucru", a explicat ambasadorul Jérome Bonnafont.

Rezoluţia, foarte critică la adresa Israelului, a fost modificată din nou Joi pentru a se încerca obţinerea sprijinului al cît mai mulţi membri posibil. Referirea la noţiunea de genocid a fost astfel eliminată în mai multe pasaje din text.

Cu toate acestea, textul continuă să facă referire la genocid, "exprimîndu-şi îngrijorarea profundă faţă de informaţiile privind încălcări grave ale drepturilor omului şi încălcări grave ale dreptului internaţional umanitar, inclusiv posibile crime de război şi crime împotriva umanităţii".

Documentul cere ca Israelul să "încheie ocupaţia" teritoriului palestinian ocupat din 1967, inclusiv Ierusalimul de Est.

De asemenea, rezoluţia cere Israelului "să ridice imediat blocada asupra Fîşiei Gaza şi a tuturor celorlalte forme de pedeapsă colectivă".

Rezoluţia Consiliul pentru Drepturile Omului cere, de asemenea, "tuturor statelor să înceteze vînzarea, transferul şi livrarea de arme, muniţii şi alte echipamente militare către Israel pentru a preveni încălcări ulterioare ale dreptului internaţional umanitar şi încălcări şi abuzuri ale drepturilor omului".

Proiectul "condamnă utilizarea de către Israel a armelor explozive cu rază mare de acţiune în zonele populate din Gaza" şi utilizarea inteligenţei artificiale "pentru a ajuta la luarea deciziilor militare susceptibile că ar contribui la crime internaţionale".