INTERVIU

Peter Hudson: Forţele armate ruse au revenit la comportamentul din perioada Războiului Rece

Spicuiri din interviul acordat Agenţiei MEDIAFAX de către vice-amiralul Peter Hudson, comandantul MARCOM (Comandamentul Maritim Aliat din Northwood, Marea Britanie)

Reporter: Aţi vizitat Bulgaria, Ţările Baltice şi acum România la puţin timp după summit-ul NATO din Ţara Galilor unde şefii de stat şi de guvern au aprobat Readiness Action Plan. Aţi discutat cu autorităţile din România despre primii paşi în vederea unei prezenţe maritime continue în partea estică a Alianţei?

Peter Hudson: Există o serie de decizii după summitul de la Cardiff, din Ţara Galilor, pe care trebuie să le implementăm. Sînt două direcţii. Prima constă în susţinerea măsurilor de asigurare asupra cărora NATO a căzut de acord în urmă cu circa cinci luni, care includ prezenţă maritimă în Marea Baltică, o prezenţă constantă în Marea Neagră, continuarea exerciţiilor, colaborarea dintre forţele navale aliate. A doua direcţie priveşte modalitatea în care vom derula aceste măsuri în viitor, în cadrul Readiness Action Plan, în vederea îmbunătăţirii cooperării, în vederea îmbunătăţirii exerciţiilor şi a eficacităţii NATO în regiune.

Scopul vizitei mele în România, al vizitei din Bulgaria şi al celei din ţările Baltice, unde am fost săptămîna trecută, este să aud de la experţii din regiune, care înţeleg dinamica regiunii - mă refer aici la cei din cadrul Statului Major al Forţelor Navale Române - ce aşteptări au de la Comandamentul Maritim Aliat, pe care îl conduc, şi cum putem împreună să punem în practică direcţiile trasate pentru autorităţile militare ale NATO de către lideri, preşedinţi şi premieri, în Ţara Galilor. Acesta este scopul vizitei mele. Ea coincide şi cu vizita la Marea Neagră a Grupării Maritime Permanente NATO (Standing NATO Maritime Group 2 - SNMG2) formată în acest moment dintr-o fregată canadiană, una spaniolă şi, de săptămîna trecută, una românească (Regele Ferdinand – n.r.). Avem o colaborare bună cu România şi am venit să aflu ce îngrijorări sînt aici, oportunităţi, idei pentru a progresa în următoarele săptămîni şi anul viitor.

Rep.: Anul acesta au avut loc mai multe exerciţii în Marea Neagră în contextul crizei din Ucraina. Ce va aduce în plus acest plan al NATO pentru aliaţii estici?

P.H.: Oficialii Forţelor Navale Române mi-au prezentat în cadrul convorbirilor avute un plan ambiţios de exerciţii pentru anul următor, aşa cum au făcut şi cei din Bulgaria. Astfel că trebuie să verific calendarul navelor NATO şi să încerc unde este posibil să aduc mai multe nave în cadrul exerciţiilor NATO din Marea Neagră.

În mod tradiţional participăm la exerciţiile Sea Breeze care au loc în această regiune şi săptămîna trecută au fost implicate nu numai nave NATO, dar şi parteneri precum Georgia, SUA au avut un exerciţiu comun cu forţele navale ucrainene la care a participat şi NATO.

Trebuie să luăm în vedere orice oportunitate pentru exerciţii în Marea Neagră. De ce facem asta? Din două motive. Primul: să ne asigurăm că putem lucra împreună ca profesionişti, ca militari de marină, că putem acţiona împreună, că ne înţelegem reciproc tacticile, că ne coordonăm acţiunile. În al doilea rînd sînt importante pentru cetăţenii din această regiune care se confruntă cu o ameninţare foarte serioasă şi cu provocări la adresa securităţii. Ei ştiu că NATO este puternică, unită, este angajată ferm în vederea respectării obligaţiilor. Şi una dintre modalităţile de a arăta acest lucru este să lucrăm împreună în mod constant. Trebuie să ne îmbunătăţim standardele, da, dar trebuie să ne asigurăm că toţi înţeleg că NATO este unită şi este vorba de o unitate a eforturilor depuse.

Rep.: Ce rol va avea Constanţa în aceste operaţiuni?

P.H.: Sînt facilităţi minunate acolo, facilităţi ale excelentei Marine Militare Române. Navele NATO care vin aici beneficiază de logistică, de posibilităţi de petrecere a timpului liber pentru membrii echipajelor, pot efectua lucrări de mentenanţă pentru nave. Putem discuta cu colegii noştri de la facilităţile navale din Constanţa. Vizitarea porturilor aliate reprezintă un mare cîştig, permite discuţii privind planurile de viitor, iar discuţiile avute săptămîna trecută la Constanţa au fost foarte productive.

Rep.: După aceste exerciţii, Ministerul rus al Apărării a anunţat că Rusia îşi va creşte prezenţa militară în Crimeea. Vede Rusia aceste exerciţii ca o ameninţare la adresa securităţii sale?

P.H.: Nu pot comenta cum vede Rusia aceste lucruri. Cum priveşte Rusia, e treaba ei. Dar există o solicitare foarte clară pentru NATO. Avem trei aliaţi foarte puternici, foarte devotaţi la Marea Neagră, România, Bulgaria şi Turcia, aşa cum avem aliaţi şi la Marea Baltică, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, iar NATO va lucra împreună cu aceşti aliaţi în mod regulat.

Cum sînt văzute aceste lucruri de Rusia sau de alţii e treaba lor. Aşa cum se spune, depinde "de ochii privitorului". Dar nu e nicio urmă de îndoială că NATO va continua să deruleze exerciţii împreună cu aliaţii săi. Indiferent unde ar fi asta atît timp cît se află în aria de responsabilitate a NATO, deci inclusiv în Marea Neagră.

Rep.: Luaţi în considerare posibilitatea unor incidente sau ciocniri între forţele navale ale NATO şi cele ale Rusiei din Marea Neagră?

P.H.: În ultimele şase luni, de cînd situaţia din Ucraina a escaladat, s-a deteriorat, forţele armate ruse au revenit, sincer vorbind, la tipul de comportament din perioada Războiului Rece, cînd navele şi aeronavele sovietice ajungeau sau zburau foarte aproape de navele NATO, interferau cu exerciţiile noastre şi acesta a fost un tip de comportament foarte neplăcut.

Am văzut reapărînd asta, nu numai aici în Marea Neagră, dar şi în Marea Baltică, în Mediterană, în Pacific. Acest tip de comportament planificat dinainte, proactiv şi provocator şi care transmite un mesaj despre ce pot face ei (ruşii) în regiune a reapărut. Sînt încîntat de faptul că navele de sub comanda mea au răspuns foarte profesionist, şi-au văzut de acţiunile lor normale, respectînd legislaţia internaţională. Avioanele ruse s-au apropiat (de aeronavele NATO), au interferat cu unele acţiuni, dar nu am avut niciun incident tactic care ar fi putut escalada. Şi sper să rămînă aşa. Trebuie să fim doar inteligenţi şi maturi pe perioada acestor tensiuni politice complexe pentru a ne asigura că nu le agravăm prin neînţelegeri pe mare.

Cătălina MIHAI

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40