INFRACŢIONAL
Doi ofiţeri sînt acuzaţi de corupere pasivă
Doi ofiţeri superiori de investigaţie ai Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP) al Ministerului Afacerilor Interne sînt acuzaţi de corupere pasivă. Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat instanţei de judecată dosarul în care figurează aceştia. Potrivit Procuraturii Generale, urmărirea penală în acest caz a fost pornită după ce o persoană a depus o plîngere. Aceasta reclama că poliţiştii i-ar fi pretins 2500 de euro pentru a nu examina neregulile depistate în actele depuse la Ambasada Italiei pentru perfectarea vizei. Procurorii au declanşat o cauză penală, iar în luna iulie a acestui an, inspectorii au fost reţinuţi de procurorii şi ofiţerii anticorupţie, imediat după primirea, în cîteva tranşe, a sumei de 2500 de euro. În prezent, unul dintre poliţişti se află în arest la domiciliu, iar complicele său are interdicţia de a părăsi ţara. Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inspectorii riscă pînă la zece ani de închisoare.
Un bărbat a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru comiterea unui dublu omor
Un locuitor al raionului Cahul a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru comiterea unui omor dublu. Procuratura din Cahul a stabilit că, în luna februarie curent, inculpatul i-a primit în ospeţie pe doi soţi, cu care a servit băuturi alcoolice. Inculpatul, în vîrstă de 65 de ani, fiind în stare de ebrietate, i-a înjunghiat pe ambii oaspeţi cu un cuţit de bucătărie, după care i-a sugrumat. Victimele au decedat pe loc. Cadavrele acestora au fost depistate de vecini la scurt timp după comiterea crimei. Potrivit Procuraturii Generale, avocatul inculpatului a contestat verdictul, invocînd drept circumstanţă atenuantă faptul că infractorul are o vîrstă înaintată şi şi-a recunoscut vina. Curtea de Apel Cahul a respins însă apelul avocatului ca nefondat, fiind menţinută sentinţa primei instanţe. Decizia este cu drept de atac.
Doi bărbaţi au decedat în urma unui accident rutier
Doi bărbaţi de 53 şi 65 ani au decedat în urma unui accident rutier produs în seara zilei de 29 septembrie, în jurul orei 19.00, în oraşul Ungheni. Alte două persoane au fost internate la spital. Potrivit Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, în accident au fost implicate două maşini, una de model „VAZ” şi alta „Opel”. În consecinţă, doi pasageri din automobilul „VAZ” au decedat. Şoferii celor două automobile au fost transportaţi la spital. Organele de drept investighează circumstanţele şi cauza acestui accident.
Peste 180 de şoferi au fost sancţionaţi pentru depăşirea vitezei
Un număr de 187 de şoferi au fost sancţionaţi de poliţie pe 29 septembrie pentru depăşirea vitezei, în cadrul operaţiunii „Viteza”. Potrivit Inspectoratului Naţional de Patrulare, în baza camerelor de supraveghere, Centrul Unic de Monitorizare şi Coordonare a iniţiat 1 373 de proceduri contravenţionale. De la începutul anului curent, pe întreg teritoriul ţării, din cauza excesului de viteză, s-au produs 367 de accidente rutiere soldate cu decesul a 60 de persoane şi traumatizarea altor 451. Operaţiunea “Viteza” a demarat ieri şi are scopul de a reduce numărul încălcărilor comise de către conducătorii auto şi de a spori nivelul de disciplină al tuturor participanţilor la trafic. Viteza maximă a vehiculelor pe drumurile publice este prin zonele rezidenţiale şi teritoriile adiacente 20 km/h, în localităţi - 50 km/h, în afara localităţilor – 90 km/h. Conducătorii auto care au depăşit limita de viteză, au fost amendaţi pentru depăşirea vitezei de circulaţie de la 10 – 20 km/h - cu 400 lei cu aplicarea a trei puncte de penalizare; de la 20 – 40 km/h – 600 lei şi 4 puncte, mai mult de 40 km/h – cu 1000 lei şi 5 puncte.
Percheziţii la patru cazinouri din capitală
Poliţia a descins în patru cazinouri din capitală, care activau fără autorizaţie de funcţionare şi fără aparate de casă şi control. În privinţa directorului firmei care gestiona cazinourile va fi pornit un proces penal pentru practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător. Directorul este suspectat că nu a reflectat în evidenţa contabilă mijloacele financiare încasate. Pe aparatele de joc lipseau numerele de identificare şi sigiliile corespunzătoare, au apărut suspiciuni că erau modificate neautorizat datele electronice. Administratorii nu au putut prezenta nici actele de origine sau provenienţă a aparatelor de joc. Poliţiştii au ridicat aparatele de joc, mijloacele financiare încasate ilegal, fiind sigilate şi transportate în camera pentru păstrarea probelor delicte. Pe lîngă dosarul penal care va fi intentat, urmează a fi sesizate instituţiile abilitate pentru luare de atitudine pe linia de activitate, Inspectoratul Fiscal de Stat, precum şi Camera de Licenţiere.
Sursa: Moldpres, IPN