INFRACŢIONAL
Autorităţile anchetează decesul unui copil pe care mama l-a luat bolnav din spital
Ministerul Sănătăţii a instituit o comisie de anchetă pe marginea decesului unui copil de 5 luni, diagnosticat cu pneumonie, pe care mama l-a luat din Spitalul raional Floreşti, întrerupîndu-i tratamentul, iar medicii i-au permis să facă acest lucru. Comisia a fost creată ca urmare a unei sesizări a Agenţiei de presă IPN, care a solicitat ministerului să comenteze de ce medicii i-au permis mamei să pună viaţa copilului în pericol.
Copilul şi mama au fost internaţi în luna decembrie. Nemulţumită de felul în care medicii îi tratau copilul, femeia a cerut să fie externată, pe proprie răspundere. Şi-a luat copilul şi a încercat să-l vindece acasă. La începutul lunii ianuarie, copilul a decedat.
Avocatul parlamentar al copilului, Tamara Plămădeală, a comentat pentru IPN că legea oferă oricărei persoane dreptul de a nu urma un tratament prescris, iar în cazul copiilor minori decizia o iau părinţii. Totuşi, dacă este vorba de un pericol pentru viaţă, medicii pot începe tratamentul fără acordul părinţilor. În cazul în care aceştia încearcă să-şi ia forţat copilul din spital, trebuie sesizată poliţia, dar şi medicul de familie, pentru a urmări starea copilului.
Ana Tătaru, ofiţer de presă la Ministerul Sănătăţii, a comunicat că a fost instituită o comisie de anchetă care examinează cazul, analizează acţiunile mamei şi ale medicilor. De asemenea, se face şi expertiza morfopatologică pentru a stabili clar cauza decesului. Rezultatele anchetei urmează să fie prezentate la sfîrşitul lunii februarie.
Un funcţionar public va plăti amendă pentru că a falsificat livrete militare
O femeie din raionul Soroca, fost specialist în protecţia civilă şi serviciul civil din cadrul Consiliului raional Soroca, va plăti amendă 8 mii de lei pentru că a falsificat mai multe livrete militare.
În perioada 2010 – 2011, inculpata a introdus în livrete date false precum că 5 recruţi ar fi efectuat serviciul civil (de alternativă). Conform contractelor de îndeplinire a serviciului civil, recruţii erau obligaţi să se prezinte în fiecare lună şi să achite 25% din salariul primit timp de un an. Aceşti bani însă inculpata nu i-a introdus în contul statului, cauzînd daune considerabile intereselor publice.
Inculpata, de 27 de ani, nu va avea dreptul să ocupe funcţii publice în următorii 3 ani. Sentinţa este cu drept de atac.
Produse cu termenul expirat urmau să ajungă pe masa consumatorilor
Mărfuri alimentare cu termen de valabilitate expirat, în valoare de peste 32 de mii de lei, au fost depistate de către inspectorii Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor la un depozit angro din capitală. Este vorba de biscuiţi cu termen de valabilitate expirat şi loturi cu peşte şi carne cu marcaj neconform.
Inspectorii au eliberat prescripţii de interzicere a loturilor. Acestea au fost retrase din comercializare şi urmează a fi nimicite.
Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor îndeamnă cetăţenii să fie precauţi atunci cînd procură produse alimentare. Marcarea incompletă sau lipsa totală a acesteia trebuie să trezească suspiciuni privind calitatea produsului. Persoanele care depistează produse cu termenul de valabilitate expirat pe rafturile magazinelor sînt îndemnate să insiste ca acestea să fie retrase din comercializare şi să solicitate registrul de reclamaţii pentru a nota această încălcare. De asemenea, pot sesiza Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor la numărul de telefon (022) 74 14 64.
Sursa: IPN