Inca o noapte de violente crunte in Irlanda de Nord

Mai mulţi poliţişti au fost răniţi în timpul unei alte nopţi de tulburări sporadice în părţi ale Irlandei de Nord, relatează DPA, potrivit agerpres. Bombe artizanale şi cărămizi au fost aruncate asupra poliţiştilor în zonele loialiste din Newtownabbey şi Carrickfergus Duminică seară. A fost a doua noapte consecutivă cînd s-au înregistrat violenţe la Newtownabbey, la periferia oraşului Belfast, deşi nu au durat la fel de mult ca Sîmbătă seară. Tulburări au avut loc şi în zona North Road din apropiere de Carrickfergus Duminică seară.

Sîmbătă, 30 de cocteiluri Molotov au fost aruncate asupra poliţiştilor la Newtownabbey în ceea ce forţele de ordine au descris ca un „atac orchestrat”.

Vineri au avut loc violenţe în zona Sandy Row din Belfast.

La Londonderry, Poliţia a fost supusă unor atacuri susţinute mai multe nopţi săptămîna trecută în zonele loialiste din oraş.

Aproximativ 27 de ofiţeri de Poliţie au fost răniţi vineri seară la Belfast şi Londonderry.

Tensiunile au crescut în ultimele luni în rîndul comunităţii loialiste, care susţine rămînerea provinciei în interiorul Regatului Unit, din cauza acordurilor comerciale post-Brexit despre care se susţine că au creat bariere între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit.

Furia a crescut şi mai mult săptămîna trecută în urma unei decizii controversate de a nu trimite în judecată 24 de politicieni Sinn Fein, partidul republican irlandez, după ce au participat la o înmormîntare republicană la scară largă în timpul restricţiilor anti-COVID-19.

Toate principalele partide unioniste au cerut demisia şefului Poliţiei Simon Byrne, susţinînd că el a pierdut încrederea comunităţii.

Duminică mai devreme, superintendentul şef Davy Beck, comandantul serviciului de Poliţie al zonei de Nord din Irlanda de Nord, a declarat că 30 de bombe artizanale au fost aruncate asupra ofiţerilor şi trei maşini au fost incendiate Sîmbătă în Newtownabbey.

Beck l-a numit un „atac orchestrat asupra Poliţiei”.

„Trăim vremuri fără precedent, avînd de-a face cu o pandemie globală, nimeni nu are nevoie de presiune suplimentară a tulburărilor în comunitatea sa”, a spus el.

Duminică seară, Serviciul de Poliţie din Irlanda de Nord a anunţat că un bărbat de 47 de ani a fost inculpat în legătură cu revoltele şi lansarea unei bombe artizanale în Newtownabbey Sîmbătă.

Şapte persoane au fost deja inculpate după tulburări în zona Sandy Row, cu patru adulţi – trei bărbaţi cu vîrste de 25, 21 şi 18 ani şi o femeie de 19 ani – acuzaţi pentru revolte.

Toţi cei patru urmează să fie prezentaţi în faţa Curţii Magistraţilor din Belfast pe 30 Aprilie.

Trei adolescenţi, cu vîrste de 17, 14 şi 13 ani, au fost de asemenea inculpaţi pentru revolte şi urmează să fie prezentaţi în faţa Curţii pentru Tineret din Belfast pe 30 Aprilie.