Inca de mic stia 40 de limbi straine, este considerat cel mai inteligent om care a trait vreodata, dar a avut un destin nemilos

Considerat cel mai inteligent om care a trăit vreodată, William James Sidis citea la un an şi jumătate ziarul, pînă la vîrsta de opt ani învăţase nu mai puţin de opt limbi străine, iar la 16 ani devenea cel mai tînăr absolvent Harvard. Destinul său, însă, a fost unul crud. A murit şomer, fără nici un ban.

S-a născut, la final de secol XIX, într-o familie de intelectuali: tatăl – profesor de psihologie la Harvard, mama – medic. Cumva, destinul îi era pecetluit!

A învățat 40 de limbi străine

La vîrsta de doi ani citea fluent în engleză, iar la patru scria deja în limba franceză, pînă la opt ani învăţînd opt limbi străine, după care a creat, de la zero, o nouă limbă, Vendergood.

La vîrsta de 8 ani, William James Sidis şi-a demonstrat talentul de viitor matematician, dezvoltînd un nou tabel de logaritmi bazat pe numărul 12, un an mai tîrziu susţinînd o prelegere în cadrul Universităţii de la Harvard. Mai tîrziu, tînărul William avea să cunoască 40 de limbi străine, datorită eforturilor părinților, dar şi a inteligentei sale extraordinare.

La 12 ani, William devenea cel mai tînăr student la Harvard, ca patru ani mai tîrziu să şi absolvească, stîrnind atenţia mapamondului. În 1914, întreaga lume îi prevestea un viitor spectaculos, însă destinul avea alte planuri pentru el…

A lucrat timp de cîţiva ani ca profesor de matematică la o universitate din Texas, după care a hotărît să renunţe la cariera academică, devenind un socialist înrăit.

Din geniu, în socialist arestat

În anul 1919, după participarea la o paradă socialistă din Boston, William a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare, însă părinţii au reuşit să schimbe pedeapsa. Astfel, fostul academician a petrecut un an într-un sanatoriu, iar în timpul procesului s-a declarat un socialist şi un oponent vehement al Primului Război Mondial.

După acest incident, a început să lucreze cu maşini de calcul, dar şi să scrie lucrări de specialitate (de la cosmologie la istoria nativilor americani). A fost condamnat la optsprezece luni de închisoare. După ce iese din închisoare, nu mai păstrează legătura cu părinții săi și se retrage în micuțul său apartament din Boston unde redactează mai multe lucrări științifice.

Într-o zi de Vară, din Iulie 1944, este găsit inconștient în apartament. Avusese un accident vascular cerebral care îi fusese fatal la doar 46 de ani.

În ceea ce priveşte coeficientul de inteligenţă, numerele spun multe. IQ-ul mediu este 100, iar un IQ de peste 140 aduce cu sine titlul de geniu. George Washington avea un coeficient de inteligenţă de 140, Albert Einstein avea 160, iar Isaac Newton avea un remarcabil IQ de 190. Sidis, pe de altă parte, avea un IQ estimat la 250-300. Deşi coeficientul nu ia în calcul şi alte capacităţi, precum creativitatea, este totuşi impresionant că IQ-ul se află mult peste cele mai mari cunoscute.

Surse: a1.ro, cunoastelumea