IN SPATELE USILOR INCHISE, CU KOVESI, DESPRE FURTURI
Declarații oficiale amiabile cu inevitabile și ascunse perpeliri, ca pe jar
Autor: Mihai CONȚIU
Procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi, aflată într-o vizită la Chișinău, în ziua de 12 Iulie, a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu, șefa Guvernului, Natalia Gavrilița, și cu ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.
Rezumînd, reținem că președinta Maia Sandu a declarat că Republica Moldova contează pe cooperarea dintre organele de urmărire penală de la Chișinău și procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO). „Combaterea corupției este angajamentul cu care am venit în fața oamenilor și ea rămîne prioritatea echipei de guvernare”, a declarat șefa statului.
„Am salutat faptul că Procuratura Generală și șefa Parchetului European vor semna un acord de colaborare în acest sens. Contăm pe ajutorul EPPO în investigarea fraudelor comise de fugarii de Justiția moldovenească în ultimii ani, dar și în supravegherea utilizării de către Republica Moldova a fondurilor europene”, a spus Maia Sandu.
Laura Codruța Kövesi a precizat: „Vedem clar că vă doriți o schimbare și, deși reformele durează, cea mai complicată parte este schimbarea de mentalități, nu de sisteme”,a spus procurorul-șef european.
Kövesi, în cadrul unei conferințe de presă, susținută împreună cu ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, printre altele, a mai declarat: „În contextul statutului de țară candidată, Moldova va primi finanțări considerabile și trebuie să fim foarte vigilenți, să determinăm posibilii fraudatori cu cea mai mare determinare și eficiență”.
Toate aceste discursuri oficiale au drept destinatar opinia publică, moldovenii, care trebuie să extragă din ele factorul mobilizator și certitudinea că reforma Justiției și a Statului de Drept este sprijinită și vegheată de la cel mai înalt nivel european. Cu toate acestea, am puternice și rezonabile motive să cred că, în spatele ușilor închise, vizita Laurei Kövesi a avut rosturi cu mult mai profunde decît cele comunicate oficial. Aici mă refer la acele rosturi perpelitoare, ca pe jar, nu doar în privința guvernanților, ci și, mai ales, a guvernărilor de după 2009 și protejaților acestora.
Să fim serioși: nu vine la Chișinău ditamai procurorul-șef european doar pentru niște discuții generice și pentru a semna un acord de colaborare cu Procuratura Generală! Importanța acestei vizite trebuie privită și în contextul în care Moldova a devenit candidată la aderarea în UE. În această situație, din perspectiva Justiției și legislației europene, Moldova este obligată să se supună unui arbitraj european mai drastic în privința reformei Justiției și a aplicării ei, inclusiv în ceea ce privește administrarea legală a fondurilor financiare europene care vor veni, precum și felurile în care au fost cheltuiți banii europeni după anul 2009, cel puțin.
Kövesi n-a venit la Chișinău să contribuie la reforma Justiției. Ea n-a venit pentru a garanta extrădările lui Șor, Plahotniuc, Platon, Cavcaliuc etc. Nu-i treaba ei. Parchetul European nu se ocupă cu așa ceva. Misiunea sa e aceea de a urmări și ancheta oficiali politici inclusiv din Justiții naționale care fraudează ori facilitează delapidări de fonduri europene.
După 2009, la bani europeni au avut acces o mulțime de partide și politicieni – Ghimpu, Filat, Filip, Plahotniuc, Leancă etc., etc. S-au furat bani europeni într-o veselie prin intermediul Ministerelor pe care le controlau ca și cum ar fi fost propriile lor moșii. S-au furat bani europeni inclusiv prin intermediul diferitelor ONG-uri, inclusiv în sfera de asistențe financiare europene pentru ”consolidarea libertății, independenței presei” ori pentru informarea moldovenilor despre adevăratele obiective europene în Republica Moldova. Multe dintre aceste furăciuni erau săvîrșite chiar la vedere.
Ce nu știm: În acordul de colaborare dintre Parchetul European și Procuratura Generală se specifică sau nu faptul că partea moldovenească se obligă să se supună legislației europene, în privința anchetării de către Parchetul European, în comun cu procurorii moldoveni, și pedepsirii tuturor celor care fraudează fonduri europene?
În discuțiile din spatele ușilor închise dintre oficialii moldoveni cu Laura Codruța Kövesi, a fost luat vreun angajament ferm prin care Parchetul European și Procuratura Generală pot declanșa anchete împotriva tuturor foștilor oficiali moldoveni care au fost conexați la deturnări de fonduri europene? În acest sens, a făcut Kövesi vreo concesie actualei guvernări ”în contextul major” al integrării europene? Răspunsul la aceste ultime două întrebări îl vom afla singuri, atunci cînd vom vedea dacă Ghimpu, Filat, Filip, Plahotniuc, Leancă etc., etc. și miniștri lor responsabili vor fi sau nu anchetați!
În orice caz, am motive temeinice să bănuiesc faptul că vizita efectuată de către Kövesi la Chișinău nu a fost pe placul nici unui ”fost” sau actual ”viitor fost”. Cu Kövesi nu-i de glumit, iar dacă ai semnat ceva pro-aderare europeană, tremurăturile și bîlbele nu vor întîrzia să apară cam pe la mulți!
În final, să ne reamintim că, fiind vorba despre reforme, Kövesi a accentuat clar că ”cea mai complicată parte este schimbarea de mentalități, nu de sisteme”. Pînă acum, absolut nici o guvernare nu a fost capabilă, de fapt nu și-a dorit asta, să schimbe mentalități, ci doar sisteme. Despre ce fel de schimbări de mentalități putem vorbi atîta timp cît societatea moldovenească este sedusă de ”sistemul Șor”, de exemplu, un sistem tolerat și parcă, pe alocuri, încurajat de către ”sistemul politic” care conduce Țara?
În condițiile existente, despre schimbarea de mentalități, nu de sisteme, vom vorbi, cel mai probabil, și peste 50 de ani, iar Kövesi nu are cum să nu fie conștientă de acest adevăr dureros!