IN PRAGUL TOAMNEI VRAJBEI NOASTRE

Pentru pace, nu trebuie să ne rugăm la Dumnezeu

Autor: Mihai CONȚIU

În introducere, precizez că aceste rînduri, pe care le scriu în primele zile ale lunii August, sunt destinate, cu precădere, respectabililor noștri cititori abonați la ediția print (de tipar) a ziarului nostru. Subliniez acest amănunt deoarece, la fel ca în fiecare an, ziarul nostru tipărit intră în concediul legal de odihnă, între 8 August și 2 Septembrie. Totodată, ca de obicei, ediția on-line a site-ului Moldova Suverană va activa neîntrerupt cu editoriale, știri, articole culturale, științifice și de divertisment etc.

Sperăm că războiul din ”coastele noastre” și pandemia ne va permite să trăim așa cum am fost deprinși și pe mai departe – noi, gazetarii, în prima linie și în slujba cititorului, iar abonații noștri cu răbdarea că vor primi de la noi adevărurile cu care i-am deprins, fiind singurul ziar absolut independent din Republica Moldova, unica redută mass-media nesubordonată politicii și oligarhiei.

Ne așteaptă o Toamnă plină de vrajbă, o Toamnă în care moldovenii vor fi supuși celor mai grele încercări, atît de către politicienii de la Putere, cît și de cei din Opoziție. Nici una din tabere nu este dispusă la concesii, nu vrea să se așeze la masa de dialog în scopul unei reconcilieri naționale. Asta înseamnă, în realitate, că nimănui nu-i pasă, cu adevărat, de soarta viitoare a Țării. Guvernanții vor, așa cum este și promițător pentru soarta tuturor moldovenilor, ca Republica Moldova să se integreze în comunitatea europeană. Opoziția vrea reînregimentarea Țării în neo-imperiul rus. Guvernanții sunt ermetici și exclusiviști, iar Opoziția răspunde cu aceeași monedă.

Pentru că nici acum, după atîți ani de la Declarația de Independență, nu s-a născut o clasă politică vizionară, animată de patriotism, care să pună mai presus de interesele meschine personale pe cele ale Țării, după cum am mai sugerat, soarta Republicii Moldova o să fie decisă tot de cineva din afară. Soarta războiului din Ucraina va înclina balanța în care, posibil, se vor așeza și moldovenii. Posibil și chiar foarte posibil. Asta înseamnă, așadar, că nu ei, alegătorii, vor decide încotro se va îndrepta Țara. Viitorul european sau rusesc nu va fi o consecință a unei unanimități naționale.

Moldovenii, pasivi, dezinformați ori coruptibili politic, dar pătimași cînd este vorba despre propria persoană subjugată mitului fals de ”primitori, ospitalieri și oameni de omenie”, vor accepta, ca și cum ar fi vorba despre voințele lor, fie viitorul european civilizat, fie lumea rusă autoritară și lipsită de orice perspective individuale ori naționale. Vom întîmpina tancurile Rusiei cu flori și ulcioare cu vin? Se vede clar că da!

Pentru pace nu trebuie să te rogi la Dumnezeu. Dumnezeu nu a oferit niciodată pace vreunei confesiuni sau națiuni. Pacea este oferită doar de către mai-marii lumii, iar asta pentru scurtă durată, pentru că iarăși, aceiași stăpîni ai lumii, au nevoie de noi și noi războaie de cucerire și de îmbogățire pe spinările miliardelor de oameni care se roagă la Dumnezeu pentru pace.

Prin urmare, aici, în Republica Moldova, ne așteaptă o Toamnă plină de provocări dintre cele mai primejdioase. Opoziția își pregătește deja ”propria Toamnă protestatară” de acaparare a unei Puteri cu care nu va ști ce să facă dacă Rusia pierde războiul. Guvernarea, la rîndu-i, se avîntă într-o Toamnă extrem de greu de gestionat altfel decît prin măsuri politice dintre cele mai oprimante. Observați cît pericol există și de o parte și de cealaltă!?

În consecință, așteptăm Toamna, ne vom reîntîlni în ea și vom vedea cum îi vom face față!