In numele Corectitudinii Politice: Un profesor belgian a fost suspendat dupa ce le-a aratat elevilor o caricatura cu profetul Mahomed

O şcoală de stat din Bruxelles a suspendat din activitate un profesor care le-a arătat elevilor o caricatură cu profetul Mahomed apărută în săptămînalul satiric francez Charlie Hebdo, potrivit ediţiei de Vineri a cotidianului DH, citat de agenţia EFE.

Profesorul le preda unor elevi cu vîrste de 11-12 ani la Şcoala nr. 11 din districtul Molembeek, o zonă din Bruxelles cu o puternică prezenţă musulmană. El le-a dat elevilor să treacă de la unul la altul o tabletă cu o caricatură în care profetul apare în genunchi şi cu posteriorul ridicat, semnată de caricaturistul francez Coco, şi le-ar fi spus celor care nu doresc să o vadă să întoarcă privirea, transmite Agerpres.

Şefa administraţiei acestui district din Bruxelles, Catherine Moureaux, a confirmat că profesorul a fost suspendat, dar a negat că decizia ar avea o motivaţie religioasă.

''Evident că nu a fost suspendat pentru că a arătat o caricatură cu Mahomed, ci pentru că le-a arătat obscenităţi unor copii mici, unii avînd numai zece ani'', a explicat ea.

În schimb, Georges-Louis Bouchez, preşedintele partidului liberal francofon belgian MR, formaţiunea ministrului belgian de Externe Sophie Wilmes şi a Preşedintelui Consiliului European Charles Michel, a criticat această decizie pe reţelele de socializare.

''Dacă (decizia) este adevărată, ar fi pur şi simplu inacceptabil şi intolerabil. Libertatea de expresie nu este negociabilă. Voi urmări cu atenţie'', a scris el pe Twitter.

Incidentul survine la două săptămîni după ce în Franţa vecină profesorul Samuel Paty a fost decapitat de un islamist radical, după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed în timpul unui curs despre libertatea de expresie.