”Importurile paralele” ale rusilor

Rusia a publicat, Vineri, o listă detaliată de bunuri de la producători de maşini, companii de tehnologie şi mărci de consum străine, pe care Guvernul le-a inclus într-o aşa-numită schemă de „importuri paralele” menită să protejeze consumatorii de izolarea afacerilor de către Occident, transmite Reuters.

Multe mărci globale au oprit vînzările în Rusia ca răspuns la trimiterea de către Moscova a zeci de mii de militari în Ucraina, pe 24 Februarie, în timp ce sancţiunile occidentale fără precedent au limitat accesul la lanţurile globale de aprovizionare deja tensionate.  

Guvernul anunţase, în Martie, că va permite sistemul ”importurilor paralele”.   Mecanismul permite unei companii ruse să cumpere mărfuri de la orice companie din afara Rusiei, inclusiv din ţara de origine a mărfurilor, care a achiziţionat anterior acele bunuri în mod legal, a declarat, Vineri, o sursă din cadrul Ministerului rus al Comerţului, explicînd schema.  

Lista guvernamentală publicată, Vineri, într-un document include bunuri de la toţi marii producători auto străini, companii de tehnologie precum Apple şi Cisco şi o listă lungă de mărci de modă.