IGOR DODON: POATE CINEVA A INCERCAT SA PREIA CONTROLUL POLITIC ASUPRA CC

Președintele țări Igor Dodon afirmă că prin destituirea lui Vladimir Țurcan din funcția de președinte a fost demonstrat că nici Partidul Socialiștilor, și nici el în calitate de șef al statului nu au intenționat să controleze politic Curtea Constituțională (CC) a Republici Moldova. Totuși, Igor Dodon precizează că va analiza, dacă în spatele ultimelor decizii ale CC nu stau persoane politice.

„Aș vrea să văd fața celor care spuneau că Dodon a luat sub control CC. Anul trecut spuneam că nu este în interesul socialiștilor să controleze o curte. Ceea ce se întîmplă acum demonstrează că socialiștii și președintele Igor Dodon nu controlează CC și nici nu am avut ca scop. În ceea ce ține de deciziile pe care le iau, eu mă voi strădui, cel puțin la această etapă, să nu le comentez din respect față de Curte ca instituție de stat”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii Acces Direct de la postul de televiziune NTV Moldova.

Pe lîngă faptul că fostul deputat socialist Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al CC, judecătorii constituționali au emis o hotărîre prin care au admis cererea deputatului Sergiu Sîrbu care prevede suspendarea actelor contestate și a procedurii de intrare în vigoare a Legii privind ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat.

„Trebuie să vedem ce stă în spatele acestor decizii de ultimă oară, pentru ca să vedem, poate cineva a încercat să preia controlul politic asupra CC. Eu sînt ferm convins că lucrul acesta nu va fi permis și dacă vom vedea că cineva încercă să utilizeze CC ca instrument politic, așa cum a fost pe timpul lui Plahotniuc, noi vom utiliza toate măsurile legale pentru a nu permite acest lucru. Eu cred că daca se va încerca să se meargă pe această filieră, se vor găsi argumente, inclusiv de către partenerii noștri externi pentru a pune la îndoială luarea unor astfel de decizii. Vă amintesc că atunci cînd CC a devenit instrument politic în mîinile partidelor politice, așa cum am avut pînă în iunie a anului trecut, a fost penalizată acea activitate, inclusiv de partenerii noștri, Comisia de la Veneția. Dacă se va încerca să se meargă pe aceeași abordare, eu sînt convins că penalizarea va fi și pe intern, și pe extern”, a punctat Igor Dodon.

Joi, 23 aprilie, membrii CC l-au destituit din funcția de președinte pe Vladimir Țurcan și au ales-o în locul acestuia pe judecătoarea Domnica Manole. În aceeași zi, CC a suspendat Legea adoptată de majoritatea parlamentară prin care a fost ratificat Acordul privind creditul în sumă de 200 mln euro, oferit de Republicii Moldova de către Federația Rusă, criticat de către fracțiunile de opoziție din legislativ.

Sursa: IPN