IGOR DODON, LA EMISIUNEA LIVE

”CU REGRET CONSTAT CĂ MAIA SANDU NICI NU S-A ADRESAT PENTRU PRELUNGIREA FACILITĂȚILOR LA EXPORT”

Președintele țării, Maia Sandu, nu s-a adresat către autoritățile de la Moscova pentru prelungirea condițiilor preferențiale de export pe piața rusească. Despre aceasta liderul PSRM, Igor Dodon, a anunțat în cadrul emisiunii live. Dodon se află într-o vizită de lucru în Federația Rusă unde a abordat și acest subiect.

“Am discutat despre prelungirea livrării mărfurilor moldovenești pe piața rusă fără taxe vamale. Cu regret actualul președinte nu face nimic ca să fie prelungite aceste facilități. O decizie finală sper să fie luată în cel mai scurt timp, dar cu regret constat că președintele țării, Maia Sandu, nici nu s-a adresat pentru prelungirea acestor facilități”, a declarat Dodon.

Igor Dodon a mai anunțat că autoritățile ruse, în scurt timp, vor decide dacă acordul va fi prelungit.

Pe 31 martie a expirat regimul preferențial de export pe piața rusească pentru unele produse moldovenești. Acordul în acest sens a fost semnat în 2018, după ce ex-președintele țării, Igor Dodon, s-a adresat cu o solicitare către omologul său rus, Vladimir Putin. În urma acestor facilități, agricultorii din țara noastră au economisit aproape 2 miliarde de lei.

 

PRIMUL LOT DE VACCIN SPUTNIK V VA FI LIVRAT ÎN REPUBLICA MOLDOVA SĂPTĂMÎNII VIITOARE

Primul lot de vaccin rusesc Sputnik V urmează să fie adus în Republica Moldova în a doua jumătate a săptămînii viitoare, a anunțat, Igor Dodon. Președintele PSRM se află într-o vizită de lucru la Moscova, unde autoritățile ruse i-au confirmat livrarea, în calitate de ajutor umanitar a 180 de mii de doze de vaccin, dintre care 60 de mii sînt destinate pentru regiunea transnistreană.

Decizia a fost luată de către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, la solicitările, inclusive ale lui Igor Dodon, în calitate de președinte al țării, dar și la solicitarea președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, din luna februarie.

”Această livrare este ajutor umanitar din partea Federației Ruse. Livrarea va începe nemijlocit cred că începînd cu a doua jumătate a săptămînii viitoare. Astfel, ca pe parcursul lunii aprilie, începutul lunii mai, vaccinul să ajungă în Republica Moldova”, a declarat Dodon în cadrul emisiunii de vineri.

Președintele PSRM a discutat cu partea rusă și despre achiziționarea a 500 de mii de doze de vaccin Sputnik V. Banii au fost identificați în bugetul de stat, iar livrarea lotului ar putea începe în lunile mai-iunie.

”Sînt ferm convins că, în două-trei luni, va fi suficient vaccin rusesc în Republica Moldova pentru ca cetățenii care au dreptul să se vaccineze din contul statului să poată face acest lucru”, a declarat Igor Dodon.

 

IGOR DODON PROPUNE CA STATUL SĂ IA UN ÎMPRUMUT DE LA BNM PENTRU A AJUTA CETĂȚENII ȘI AGENȚII ECONOMICI

Igor Dodon propune ca statul să ia un împrumut de la Banca Națională a Moldovei pentru a ajuta cetățenii și agenții economici în perioada stării de urgență. Președintele PSRM a declarat că decizia trebuie să o ia Comisia pentru Situații Excepționale, care a primit împuternici odată cu instituirea stării de urgență.

“De ce să nu fie o decizie a CSE, să ia de la BNM un împrumut de 10-15-20 de miliarde de lei, pentru asta e BNM – să ajute oamenii și banii să fie orientați pentru susținerea agenților economici și a populației. Lucrul acesta trebuie făcut acum, nu peste o lună sau trei”, a spus Dodon.

Președintele PSRM a reiterat că închiderea întreprinderilor este inadmisibilă, pentru că aceasta va pune pe brînci economia națională.