IGOR DODON: INSISTAM PE REINTOARCEREA GESTIONARII EXCLUSIVE A AEROPORTULUI DE CATRE GUVERN

Subiectul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a fost discutat astăzi, 4 decembrie, la ședința Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit președintelui țării, concesionarea Aeroportului a avut loc cu încălcarea legislației și contrar intereselor statului. Igor Dodon a anunțat că se va insista pe reîntoarcerea gestionării exclusive a Aeroportului de către Guvern.

Într-o conferință de presă, șeful statului a declarat că Guvernul a inițiat pe 10 septembrie anularea contractului de concesionare a Aeroportului. Astăzi s-a constatat că, în cele trei luni care s-au scurs din acel moment, dosarul nu a fost pus pe rol. „Întrebări către fostul Guvern: De ce? Și către fostul ministru al justiției. Acest dosar a circulat – Judecătoria Chișinău, Curtea de Apel. Curtea de Apel l-a întors la Judecătoria Chișinău, pe urmă la Rîșcani și așa mai departe. Zero. Pînă în ziua de astăzi”, a menționat șeful statului.

Potrivit lui Igor Dodon, în luna septembrie s-a făcut „mare show și PR” cu privire la anularea hotărîrii de Guvern privind concesionarea, cu inițierea dosarelor în judecată. „Dar, la modul practic, Guvernul precedent nu a făcut absolut nimic”, a subliniat președintele.

Igor Dodon a mai spus că, în termene rapide și într-un mod transparent, urmează să fie anunțat un concurs pentru identificarea unor investitori care să deschidă alte aeroporturi de pasageri. Președintele afirmă că în privința acestei intenții au existat speculații, însă, în opinia sa, cei care sînt împotrivă vor de fapt să mențină acest business monopolist la nivel de Chișinău.

„Este vorba despre liberalizare, despre faptul ca să mai vină investitori, să deschidă alte aeroporturi, nu militare, cum cineva face show-uri. Este imposibil să faci lucrul acesta în condițiile Republicii Moldova. Este imposibil de deschis aeroporturi militare. Este vorba de aeroport de transport al pasagerilor, aeroporturi internaționale. Nu din contul statului”, explică Igor Dodon.

Președintele spune că statul nu are de pierdut nimic, iar cetățenii vor cîștiga dacă o companie internațională ar construi un aeroport, de exemplu, la Bălți, cu investiții de peste 50 de milioane de dolari care vor veni direct în economia Republicii Moldova.

Sursa: IPN