Ignoranta fudula a oficialilor care ”contracareaza” coronavirusul

Deja-i tîrziu pentru cei morți și cei care urmează…

Mihai CONȚIU

La fel ca și în România, Ucraina și Bulgaria, calificate de către presa germană ca fiind ”idioții Europei”, oficialii moldoveni ”se tem politic” să ia măsuri drastice de limitare a ratelor de contaminare cu coronavirusul și a deceselor. Pînă să ajungă la guvernare, actualii oficiali îi ”acuzau cu pricepere” pe cei care atunci gestionau criza pandemică. Spre deosebire de atunci, acum parcă a devenit o ”normalitate” să fim informați că, zilnic, mor peste 40 de oameni și sunt contaminați cu mult, mult peste o mie. Parcă se tem și să ne ofere statistica zilnică a ratei contaminărilor și deceselor. Aflăm despre asta după orele 20,00, 21,00, 22,00… De ce? Înaintea lor aflam această statistică imediat după ora 17,00.

O întrebare îngrijorătoare: Nu cumva unii dintre actualii oficiali ai Statului nu cred în existența pandemiei și în necesitatea vaccinării, că sunt părtași ai adepților teoriei conspirației? De ce ministra Sănătății nu poartă, de cele mai multe ori, mască! Nu vrea să i se înmoaie și să i se prelingă fondul de ten sau nu crede în existența coronavirusului?

Ne sunt anunțate tot felul de restricții, unele mai contradictorii decît altele. Noi, firește, suntem adepții unor restricții dintre cele mai drastice, dar nu le vedem. Restricții, pentru noi, în transportul în comun, restricții în restaurante, în sălile de spectacole, stadioane, magazine etc.! De acord, dar parcă acei care impun aceste restricții ”nu au interesul ca acestea să fie universal valabile pentru absolut toți”!

Exemple sunt cu nemiluita, multe dintre ele fiind constatate de chiar autorul acestor rînduri. În transportul în comun, unii pasageri nu poartă mască de protecție și nici nu sunt somați de către taxatori ori șoferi să și-o pună, iar în caz de refuz să le ceară să coboare. Unii dintre ei, taxatorii, nu poartă nici ei masca cît de cît adecvat. Problemă: taxatorii care intră în contact cu pasagerii sunt vaccinați?

Am constatat, personal, că foarte mulți taximetriști poartă mască doar convențional și, după cum mi-au mărturisit, refuză să se vaccineze ”din convingere”. Pentru că lucrează în serviciul public, de ce nu li se cere să se vaccineze, iar în caz de refuz, așa cum se întîmplă prin toate Țările care luptă real cu pandemia, nu sunt concediați ori să li se retragă licența? Nu putem intra în restaurante ori baruri dacă nu suntem vaccinați sau testați, dar chelnerul, barmanul, bucătăresele și patronii acestora locații sunt vaccinați? De ce eu să le prezint dovada vaccinării sau a testului și ei nu?

Mă opresc aici cu aceste exemplificări, cu tristețea constatării că printre cei care nu cred în existența coronavirusului și neagă necesitatea vaccinării sunt și profesori, și medici (nu virusologi!), de preoți nu mai vorbesc…!

Indiferent de deciziile ulterioare ale oficialilor, pentru cei morți este deja prea tîrziu, dar și pentru cei care, inevitabil, vor pieri! Da, pandemia este o problemă cu care medicii sunt obligați să se confrunte, însă, din nefericire, această nenorocire este la mîna politicienilor, care se tem să o confrunte benefic și cu duritate legiuitoare pentru oameni, întrucît… se tem să nu-și piardă suportul electoral prin emiterea unor legi impopulare, dar care ar salva mii de vieți omenești! Atunci ei la cine se gîndesc cu prioritate – la oameni și la viitorul sănătos al Țării sau doar la propriile interese personale?

Foto: Nicolae Răileanu