…IAR MOSCOVA RIDE!

Dacă nu ar fi vorba despre moarte şi omucideri, am putea rîde. Rusia la modul cel mai deschis rîde de SUA. Statul cu cel mai mare buget militar s-a pomenit absolut impotent în faţa unei ţări, cică izolată economic, care acum 25 de ani a pierdut „războiul rece”. Potrivit presei de la Washington, Rusia se comportă ca un huligan, care a furat dejunul unui coleg de clasă, iar îşi bate joc de el, pentru că acela are puteri doar să bocească.

Să începem cu faptul că intervenţia militară rusă în Siria i-a prins pe americani absolut nepregătiţi (cu toate serviciile lor speciale!), ca şi anexarea Crimeei şi războiul din Ucraina. În Siria Rusia nu s-a lenevit şi a bombardat nu doar statul islamic, ci şi pe oponenţii lui Assad, inclusiv pe cei înarmaţi de SUA şi aliaţii săi. Mesajul către rebeli ar fi următorul: legătura cu SUA doar vă dăunează. Washington-ul şi aliaţii lui nu vă vor ajuta.

Acum nici nu este important ce succes tactic şi strategic urmăresc ruşii. Este important impactul – Rusia arată că poate acţiona cu mîinile dezlegate, folosind orice armamentul doreşte.

Reacţia americanilor provoacă… compătimire! S-ar părea că maşinăria uriaşă de război a americanilor este condusă de politicieni post-modernişti, iar comportamentul lui Putin le depăşeşte capacitatea de înţelegere. Preşedintele Obama, în alocuţiunile sale, dă Rusiei din deget: „Voi nu vă aflaţi de partea corectă a istoriei şi acţiunile voastre nu contribuie la stabilitate în regiune”. De parcă pe Putin îl interesează acest lucru! El demonstrează consecvent că nu există „partea corectă a istoriei” şi că nu este un tînăr la examenul de admitere la Universitatea Harvard.

Săptămîna trecută, ministrul apărării din SUA a criticat dur strategia militară rusă din Siria, numind-o „greşită”: „Rusia bombardează nu doar statul islamic. Noi considerăm asta drept o greşeală principială”, a spus ministrul. „Mulţumim pentru deranjul vostru!”, s-a auzit de la Moscova.

Desigur, situaţia nu are doar aspecte comice. Tactica Rusiei se justifică. Cu cît mai agresivă e Moscova, cu atît mai mult Occidentul trebuie să înţeleagă că nu poate trata Rusia ca pe un inferior. Iar mai multe state pot ajunge la concluzia că parteneriatul cu SUA nu asigură securitatea.

Sursa: "ECHO24", Cehia