„HRAMUL CIȘINĂULUI” BINECUVÎNTAT CANONIC DE PATRIARHIA RUSĂ

Politicieni și jurnaliști care cînd „nu știu” se fac „că știu”, dar se scaldă-n ignoranță

Autor: Mihai CONȚIU

Duminică, 13 Octombrie, ”ziua preludiului lumesc” al așa-zisului ”Hram al Chișinăului”, m-am preumblat, cam vrei treizeci de minute, printre mesele, standurile și mulțimea de plimbăreți și consumatori din b-dul Ștefan cel Mare. N-am făcut-o din curiozitate, deoarece astfel de manifestări seamănă între ele permanent (doar ”interpreții politici și cei ai scenei” se mai schimbă), ci mai mult din dorință de mișcare ”pietonală”. Am avut grjă să ”mă topesc” de acolo înainte de a mă pomeni ”agresat fonic” de manelistul român Jador.

Sigur că a fost altfel decît la ”ziua-zilele vinului” – chiolhanul organizat de către Primăria Chișinăului s-a lăbărțat în draci pe b-dul Ștefan cel Mare, iar berea, în unele porțiuni stradale, se vindea și se consuma mai mult decît vinul, iar haleala era aceeași, numai că la mult mai multe mese. Parcă aș fi vrut și eu să beau o bere, două sau cinci, dar cum să te aventurezi la un astfel de consum bahic cînd riști ca să-ți transformi pantalonii în WC la purtător? Se pare că primarul Ion Ceban a fost cu mult mai preocupat de discursul pe care urma să-l rostească public decît să să se gîndească, în mod practic, la amplasarea unor destul de multe WC-uri publice, pentru sutele ori miile de beri băute și transformate într-o mare de urină la purtător, în vezicile gata să explodeze ale dreptcredincișilor.

Am scris, într-un articol, săptămîna trecută, despre inepția costisitoare și trufașă a organizării așa-zisului ”Hram al Chișinăului”, motiv pentru care nu mă voi repeta. Acest ”Hram al Chișinăului” este o diversiune ecumenico-laică la care s-au raliat absolut toți politicienii și jurnaliștii, căci despre cheflii amatori nici nu are rost să vorbim. Toți politicienii ”mai arătoși” s-au întrecut în a-i felicita bombastic, patriotic și sentimental-local pe locuitorii Chișinăului, cu prilejul acestei sărbători mai mult decît stinghere ”dac-ar ști că nu știu”, făcîndu-se ”că știu”, dar făcînd nudism pe plaja ignoranței.

”Jurnaliștii cu legitimații” nu s-au lăsat nici ei mai prejos sau prea jos, căci, spre exemplu, portalul de știri UNIMEDIA scria: ”Chișinăuienii sărbătoresc astăzi, 14 Octombrie, Hramul orașului. Capitala țării împlinește 588 de ani”. Într-un titlu, Jurnal.md. scrie că ”Chișinăul marchează 588 de ani” și tot așa! Amnezie totală! Toți au ”găvărit” despre așa-zisul ”Hram al Chișinăului” ca și cum ar fi fost vorba despre ”Ziua Orașului Chișinău” care ar trebui sărbătorită pe data de 17 Iulie, cînd a fost atestat documentar în anul 1436.

În cele ce urmează, voi sublinia cîteva chestiuni pe care mi le pot nega doar politicienii și scandalagii bețivi. Încep prin a menționa că acest Hram, abuziv-politic numit și ”al Chișinăului”, este o sărbătoare strict religioasă, motiv pentru care ar trebui să intre în ”custodia economico-cheltuitoare” a Mitropoliei Moldovei. Raportîndu-ne la cheltuelile uriașe ale Primăriei, despre care, real, nu vom afla cu exactitate, iar aici este vorba nu doar despre onorariile tuturor artiștilor, orchestrelor ori ansamblurilor (inclusiv al manelistului român Jador), însă și despre cheltuielile care au implicat desfășurarea forțelor polițienești, deturnarea transportului în comun, cel particular și altele, întreb: cîți oameni ai străzii, copii orfani și pensionari neputincioși ar fi fosta asistați din acești bani? Dacă, totuși, tot din perspectivele deranjului costisitor arătat mai sus, se insistă ca acest Hram să fie sărbătorit cumva, de ce nu este organizat în incinta spațiului mai mult decît generos al Moldexpo ori în Parcul Catedralei, dacă, totuși, i se dorește vizibilitate în Centru, unde să evolueze doar coruri bisericești și slujbele preoților? A, în felul acesta nu ar mai avea și vizibilitate politică suficientă! Dar parcă-i o sărbătoare religioasă, nu-i așa?

Scriam mai devreme că toți politicieni ”mai arătoși” s-au întrecut în a-i felicita pe locuitorii Chișinăului, cu prilejul acestei sărbători religioase mai mult decît stinghere ”dac-ar ști că nu știu”, făcîndu-se ”că știu”, dar făcînd nudism pe plaja ignoranței, iar aici mă voi referi, mai cu seamă, la cei pro-europeni, la cei ”desprinși” de Patriarhia Rusă care a binecuvîntat invadarea Ucrainei.

Prin urmare, data de 14 Octombrie, cînd ortodocșii de stil vechi sărbătoresc Acoperămîntul Maicii Domnului, a fost aleasă drept ”Hramul Chișinăului”, din calendarul bisericii ortodoxe pe stil vechi, iar asta pentru că a coincis cu finalizarea restaurării Catedralei Mitropolitane ”Nașterea Domnului”. Catedrala Mitropolitană ”Nașterea Domnului”, ca parte confesională centrală a Mitropoliei Moldovei, este subordonată canonic Patriarhiei Ruse. Așadar, ”Hramul Chișinăului”, ales fiind din calendarul bisericii ortodoxe pe stil vechi, sub oblăduirea canonică a Catedralei Mitropolitane ”Nașterea Domnului”, este și acum binecuvîntat ecumenic de către Patriarhia Rusă, care, la fel, a binecuvîntat și invadarea criminală a Ucrainei de către Rusia.

Ca urmare a celor tocmai scrise, aștept Patriarhia Rusă, Kremlinul, primarul Chișinăului, Ion Ceban, și pro-europenii moldoveni să mă judece!

01.10.24 - 00:41
01.10.24 - 00:52
01.10.24 - 00:43
01.10.24 - 00:50
02.10.24 - 00:22
03.10.24 - 15:32
03.10.24 - 15:30
03.10.24 - 15:29
04.10.24 - 00:11
04.10.24 - 00:15
04.10.24 - 00:13
02.10.24 - 00:13
02.10.24 - 00:20
02.10.24 - 00:11
02.10.24 - 00:18