HIENA VLADIMIR PLAHOTNIUC

Cît de ticălos, inconştient sau amoral poate fi cineva care şi-ar dori să-i semene?

Hiena este un animal care alege cea mai rapidă şi uşoară cale de a atrage prada. Poate ignora hoiturile proaspete dacă în zonă există o abundenţă de pui ai altor animale sălbatice. Consumă animale de diferite tipuri şi mărimi (inclusiv animale domestice şi chiar alte hiene), mortăciuni, oase, materie vegetala şi excrementele altor animale. Deoarece hienele vînează mai mult noaptea şi devorează tot, nu rămîn în urma lor semne ale "ospăţului".

Păşind din regnul animal în specia umană, constatăm, fără a greşi, că Vladimir Plahotniuc este corespondentul cel mai potrivit al hienei. Cea mai uşoară şi rapidă pradă pentru el a fost şi este Republica Moldova şi cetăţenii ei. Cine crede că această ţară este săracă se înşeală amarnic. Dacă ţara în sine ar fi la fel de săracă aşa cum sînt mai toţi moldovenii, atunci hienele ca Plahotniuc ar fi plecat de mult cu banii pe care îi are în locuri, ţări însorite, ca să trăiască liniştiţi pînă la adînci bătrîneţi.

Această ţară este furată de aproape un sfert de secol şi mai este de furat din ea la infinit, căci există un cîrd întreg de hiene umane care aşteaptă să-i ia locul oligarhului şi tot aşa, mai departe, pe viitor. În acest aproape un sfert de secol, din mijlocul acestui popor moldovenesc sărac, au apărut atîţi milionari, în Euro, încît îi depăşesc la număr pe cei din ţări civilizate şi bogate ca Elveţia, Luxemburg, Franţa sau chiar SUA. Se întîmplă aşa ceva întrucît în aceste ţări civilizate, cu extrem de rare excepţii, posesorii de milioane devin cei care le produc din munca lor sau din idei geniale, revoluţionare.

La fel ca şi hienele, Plahotniuc a devorat şi consumă absolut orice pentru a avea TOTUL, numai că aşa ceva nu-i va fi cu putinţă şi, mai la vale, o să vă spun şi de ce. El nu pleacă din Moldova cu miliardul sau miliardele de Euro pe care le are dintr-un întreg complex de motive. În primul rînd, a prins gustul puterii absolute, ceea ce l-a transformat într-un despot narcisist şi, totuşi, relativ chibzuit pe marginea prăpastiei unde se află. Mai apoi, ca o regulă general valabilă în toate ţările debusolate, înapoiate şi abrutizate de „sărăcie trufaşă” şi mizerie morală, aşa cum este şi RM, pentru ca oameni ca Plahotniuc să ajungă în astfel de poziţii au nevoie de conexiuni dependente la maxim de unele servicii secrete şi mari capi ai lumii interlope naţionale şi internaţionale.

Din cîte ştim de la sursele din cele două categorii „de dependenţă”, Plahotniuc este racordat fără şanse de retragere la ambele. De aceea nu este nici liber şi nu are TOTUL! De aceea are şi foarte puţine şanse de a muri de moarte bună. Cînd intri în astfel de jocuri periculoase, tu eşti pionul care va fi ucis atunci cînd „ordinea lucrurilor trebuie să se schimbe”, nu însă şi atotputernicele servicii secrete sau grupări criminale dominatoare.

Pînă atunci, însă, devorează tot ce-i stă în cale şi a capacitat o armată de „specialişti” subordonaţi să-i şteargă urmele, numai că acest proces a survenit prea tîrziu pentru el.

 

Pe urmele uni prohod

 Absolut inexprimabil, din ungherele memoriei mi-a ieşit la suprafaţă o scenă descrisă de Albert Camus în piesa de teatru „Caligula”, în care împăratul roman absolutist îşi mai dorea Luna de pe Cer, singurul lucru care simţea că-i lipseşte din proprietatea sa, căci pe Pămînt credea că are TOTUL. În realitate, a avut TOTUL abia după ce a fost ucis. Spre deosebire de împăratul roman Caligula, Plahotniuc nu va intra în Istorie, nici măcar una a ororilor, căci „prezentul lui” o demonstrează din plin.

Rareori i se întîmplă unui tip de talia lui Plahotniuc, de care prezentul vrea să se lepede de el ca de Satana. Cel mai bogat om al RM este cel mai urît şi cel mai impopular pe toate planurile. Opera lui de caritate cu nişte daruri zgîrcite şi calculate pentru unele familii amărîte demonstrează tocmai acest lucru. Cei mai mulţi dintre moldoveni sînt conştienţi de faptul că „actele sale de caritate” sînt bani murdari, mînjiţi cu sînge şi suferinţa unui întreg popor pe care el îl exploatează, indirect, la maxim. Cei mai mulţi dintre slujbaşii lui, inclusiv lustruitorii de imagine din holdingul său mediatic şi aşa-zişii comentatori politici, ştiu că sînt plătiţi din banii pe care oligarhul îi fură efectiv de la moldoveni, chiar şi din miliardul de Euro furat la sfîrşitul anului trecut, în complicitate cu guvernatorul Dorin Drăguţanu şi ex-premierul Iurie Leancă.

Mari gangsteri şi hoţi celebri americani, aşa cum au fost Al Capone, Bonnieand Clyde, Billy the Kid şi alţii, deşi au fost şi ucigaşi de temut, au intrat în balade şi chiar au fost relativ respectaţi. De ce, atîta vreme cît ei au ucis, iar despre crimele umane comandate sau executate de Plahotniuc nu se ştie nimic, nu sînt probe? Poate şi pentru că gangsterii americani nu furau întreaga Americă, ci doar băncile controversaţilor proprietari ai lor sau, în cazul lui Al Capone, însăşi societatea americană, legislaţia ei i-a permis să se îmbogăţească din contrabanda cu alcool, ca urmare a Legii Prohibiţiei din perioada 1920-1933. Este o insultă pentru memoria lui Al Capone că unii moldoveni l-au poreclit pe Plahotniuc Al Capone de Grozeşti! Pe lîngă Plahotniuc, originalul american era un sfînt.

„Democraţia este sistemul social care face posibilă existenţa idiotului alături de geniu”, constata admirabilul moralist şi filosof român Petre Ţuţea, iar eu, alături de „idiot”, aş adăuga şi impostori criminali ca Plahotniuc. „Prezentul lui Plahotniuc”, de dragul banilor, i-a trimis, aprioric, în uitare şi blestem pe absolut toţi cei care-i lustruiesc imaginea. El murdăreşte şi-i schimonoseşte moral în mod ireversibil pe toţi cei care-l servesc. Pentru moment, este bine să le reţinem numele. Spun asta dintr-o raţiune simplă şi chiar pragmatică. Ziarul nostru (eu şi Ion Berlinski) l-a sprijinit şi îl contemplă cu gratitudine raţională pe Vladimir Voronin, iar asta din considerente politice şi sociale pragmatice specifice statului RM.

Am fost şi sîntem şi acum blamaţi, ostracizaţi pentru că am fost realişti, de către toată mafia mediatică din RM. Pentru ce „idealuri sau principii” lucrează toţi cei puşi în slujba lui Plahotniuc? Oare ei nu ştiu pe cine mai slujesc indirect? Nu-i aşa că Voronin este adevărata faţă a RM acum? Recunoaşteţi, fariseilor? Sigur că nu!

 

Singurătatea mafiotului de cursă relativ lungă

Cineva care îşi doreşte să aibă „puterea” lui Plahotniuc, trebuie să fie mare ticălos, inconştient, amoral sau chiar nebun! Oameni buni, Plahotniuc este poate nebun, paranoic şi încătuşat în propriile-i jocuri mafiote! Eu şi cu tine, dragă cititorule, putem să ne plimbăm fără eventuale griji pe stradă, să stăm la o bere pe o terasă, să ne ascundem liberi în taina unui dormitor şi multe altele, numai că Plahotniuc nu îşi poate permite aceste simple plăceri lumeşti. El este SINGUR în chiar budoarul nevestei lui, în prejma copiilor săi, prietenilor şi, mai ale, subordonaţilor. De ce? Pentru că trebuie să le demonstreze că el este STĂPÎNUL ATOTPUTERNIC! Aici, în esenţă, îşi trădează copiii şi, mai ales, nevasta, iar aici nu-i vorba despre „amantele lui neînregistrate”, căci îi face şi pe ei să se creadă eterni.

Cît de plin de păcate şi crime poate fi unul ca Plahotniuc, atîta vreme cît are nevoie să-i fie păzită casa şi să fie şi el „apărat” de o gardă de corp formată din oameni superantrenaţi? Întrebarea e simplă: De cine îi este frică, cine vrea să-l ucidă, de ce şi din ce cauză se apără faţă de moldoveni, chiar şi de cei cărora „le mai face bine”, prin Fundaţia Edelweiss?

Răspunsul este simplu: Plahotniuc se teme că va fi executat, adică ucis! Cum, altminteri, să ne explicăm „blindajele” care-l apără? Dacă n-ar fi furat şi n-ar fi adus RM la faliment, atunci, eu şi cu tine, dragă cititorule, l-am fi invitat pe Plahotniuc la o bere, ca oamenii normali, la prima terasă sau bar din apropiere, numai că el nu este om normal, căci te pot ucide cei care-l păzesc de… „crimele lui”.

O mirare tragică: Oare moldovenii chiar nu înţeleg că toate taxele lor se duc, simbolic şi criminal, către stat, în condiţiile în care procente de pînă la 10% se duc în misterioasele conturi ale oligarhului – lumină, gaze, alimente de import, haine, petrol, vinuri, fructe, înmatricularea numerelor autoturismelor, Notariate, executori judecătoreşti, reclame publicitare şi alte monopoluri?

Dumnezeu să te ierte RM sau La Mulţi Ani?

Mihai CONŢIU