GUVERNUL VA ASIGURA LEMN DE FOC PENTRU CONSUMATORII CASNICI LA PRETUL DE ANUL TRECUT
Guvernul anunță că va asigura lemn de foc pentru consumatorii casnici la un preț similar cu cel de anul trecut. Potrivit autorităților, anul acesta, prețul de vînzare lemnului de specii tari va varia între 550 și 875 de lei per metru ster, iar pentru lemnul moale – între 350 și 475 de lei per metru ster. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă de către secretarul general al executivului, Dumitru Udrea, transmite IPN.
„Iarna care vine va fi grea. Republica Moldova este puternic afectată de războiul pornit de Rusia în Ucraina, criza energetică și comportamentul imprevizibil al „Gazprom”. La fel ca toată Europa, este vulnerabilă în ceea ce privește aprovizionarea cu resurse energetice. În acest context, Guvernul pregătește mai multe măsuri care au drept scop sprijinirea consumatorilor casnici în timpul sezonului rece, în funcție de resursele energetice folosite și gradul de vulnerabilitate”, a declarat Dumitru Udrea.
Planul autorităților este orientat pe consumul echitabil și responsabil. Planul țintește asigurarea accesului la lemne de foc pentru consumatorii din cele 658 de mii de gospodării casnice care utilizează sobele tradiționale pe lemne ca sursă principală de încălzire a locuinței. Pentru ca prețurile la lemnul de foc să nu crească, Guvernul a subvenționat Agenția de stat „Moldsilva” cu peste 64 de milioane de lei. „Întreprinderile silvice vor vinde lemn doar gospodăriilor casnice și instituțiilor publice, în special celor de învățămînt. Agenții economici nu vor putea cumpăra de la „Moldsilva” lemne de foc pentru comercializare. În prima tranșă, planificată pentru octombrie și noiembrie 2022, fiecare gospodărie casnică ce face parte dintr-un grup social-vulenrabil sau reprezintă o familie care se încălzește doar cu lemne va putea cumpăra la un preț plafonat pînă la trei metri steri”, a precizat secretarul general al Guvernului.
În cea de-a doua tranșă, decembrie 2022-ianuarie 2023, „Moldsilva” va acorda masă lemnoasă în funcție de condițiile climaterice și stocurile disponibile. Livrările de lemn de la întreprinderile silvice către casele oamenilor trebuie să aibă loc doar în timpul zilei, iar transportatorii trebuie să dispună de facturi fiscale pe numele proprietarilor gospodăriilor casnice care au cumpărat lemnul, cu indicarea volumului transportat. De asemenea, în perioada următoare vor fi anunțate sancțiunile majorate pentru tăierile ilicite.
Anual, consumatorii folosesc în sezonul rece aproximativ 1 milion de metri steri de masă lemnoasă. Pentru a asigura accesul populației la lemnul de foc, în acest an Agenția Moldsilva va acoperi circa 800 de mii de metri steri din volumul necesar.
Sursa: IPN