Guvernul francez vrea sa amendeze cu pina la 50.000 de euro companiile care nu introduc telemunca

Guvernul francez, care recent a impus firmelor să adopte telemunca pentru cel puţin trei zile pe săptămînă, în ideea de a lupta împotriva răspîndirii Covid-19, vrea şi amenzi de pînă la 50.000 de euro pentru companiile recalcitrante, informează AFP.

Pînă la finele acestei săptămîni, va fi depus un amendament la proiectul de lege care transformă certificatul de vaccinare în paşaport sanitar, care ar urma să fie discutat Lunea viitoare în Adunarea Naţională, informează AFP citînd surse din anturajul ministrului Muncii, Elisabeth Borne. Aceasta din urmă a declarat Joi, pentru postul de televiziune LCI, că ar dori să vizeze acele „cîteva companii” care nu au introdus telemunca şi „profită de perioada îndelungată a procedurii de sancţionare pentru a nu respecta regulile”, într-un moment în care Franţa se confruntă cu un val record de contaminări.

Potrivit unui bilanţ publicat Miercuri de Ministerul Sănătăţii, un număr de aproximativ 208.000 de cazuri de contaminare au fost înregistrate în ultimele 24 de ore pe teritoriul francez, conform Agerpres.

„Aş dori un sistem mai rapid şi mai descurajator. Vom introduce un amendament care prevede posibilitatea pentru inspecţia muncii de a acorda sancţiuni de pînă la 1.000 de euro pe salariat, dacă situaţia nu este conformă cu regulile, şi de maximum 50.000 de euro”, a declarat ministrul Muncii din Franţa.

Premierul francez Jean Castex a anunţat Luni o serie de măsuri ca răspuns la o răspîndire rapidă a variantei Omicron a COVID-19, precum obligaţia de a lucra în regim de telemuncă timp de trei sau patru zile pe săptămînă, acolo unde astfel de regim de muncă este „posibil”, începînd de Lunea viitoare. Alte măsuri anunţate vizează portul măştii în oraş, interzicerea concertelor şi consumul de băuturi şi alimente într-o listă lungă de locuri cu public sau în transportul în comun.