Guvernul de la New Delhi vrea sa recunoasca tiganii ca fiind diaspora a Indiei

Lider al tiganilor: „Vrem cetatenia indiana!”

Este un moment ce va intra probabil în istorie după ce Guvernul din India a anunțat că se pregătește pentru recunoașterea comunității ţiganilor din lumea întreagă ca parte a diasporei indiene. Sushma Swaraj, ministrul indian de Externe a precizat că cele aproximativ 20 de milioane de ţigani care se află în peste 30 de țări sunt parte a diasporei indiene, informează India Times.

„Voi sunteți fiii Indiei, care ați migrat și ați trăit în condiții grele în țări străine, în decursul veacurilor. În ciuda tuturor greutăților, v-ați păstrat identitatea indiană. Marea comunitate de 20 de milioane de țigani trăiește în mai mult de 30 de țări din Asia de Vest, Europa, America și Australia și toți sunt urmași ai străbunilor noștri”, a spus ministrul în cadrul unei întîlniri cu delegați ai ţiganilor din toată lumea.
„Ţiganii sunt originari din India, există mulți savanți și cercetători care au adus dovezi că originile lor sunt în India. Folosim aceleași cuvinte indiene, provenim din măreață India. Vrem ca India să recunoască ţiganii ca diaspora a să și să ne ofere cetățenie”, a declarat Jovan Damjanovic, preşedintele World Roma Organisation-Rromanipen.