GUVERNUL A OFERIT DIPLOME DE MERIT PENTRU 160 DE FUNCŢIONARI PUBLICI
Peste 160 de funcţionari publici din toată ţara, reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei publice locale şi centrale, au fost omagiaţi, pe 20 iunie, în cadrul unei şedinţe festive prilejuită de Ziua funcţionarului public, marcată pentru al doilea an la 23 iunie. Ei au fost felicitaţi de către Secretarul General al Executivului, Victor Bodiu, şi au primit Diplome ale Guvernului de gradul I, II şi III, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.
„Este pentru a doua oară când îi celebrăm pe cei care muncesc în administraţia publică a ţării, dovadă că rolul serviciului public în societatea de azi e în creştere, dar şi că vrem să evidenţiem contribuţia acestuia la dezvoltarea şi modernizarea statului Republica Moldova”, a spus în debutul şedinţei Victor Bodiu.
Secretarul General al Guvernului a amintit că în 2013 s-au împlinit şapte ani de cînd în Republica Moldova a demarat Reforma administraţiei publice, avînd drept scop instituirea unui sistem modern, inovativ şi eficient al administraţiei publice de toate nivelurile, în conformitate cu principiile de bună guvernare din ţările Uniunii Europene şi ale Consiliului Europei. O prioritate a reformei a fost şi continuă să fie profesionalizarea funcţiei publice, respectiv, au fost introduse raporturi şi principii noi, mai flexibile, de angajare în serviciul public, de motivare şi de salarizare.
Potrivit lui Victor Bodiu, perseverenţa de care Republica Moldova a dat dovadă în crearea unui serviciu public modern, atractiv, performant şi eficient, care să se apropie de standardele europene, începe să dea roade. „Inovaţiile din domeniul administraţiei publice se află printre progresele înregistrate, în ultimii trei ani şi jumătate, de ţara noastră, noi fiind, şi la acest capitol, lideri ai Parteneriatului Estic”, a menţionat Secretarul General al Guvernului. Totodată, el s-a referit la performanţele atinse în implementarea guvernării electronice, la Programul de reformare a serviciilor publice pentru anii 2012-2015, şi la Premiul ONU pentru Serviciul Public, cîştigat recent în premieră de către Republica Moldova.
Victor Bodiu a subliniat că Premiul ONU, care e cea mai prestigioasă recunoaştere internaţională pentru contribuţia la dezvoltarea serviciului public, a fost oferit pentru setul de iniţiative privind sporirea transparenţei decizionale şi majorarea gradului de participare a societăţii civile în acest proces, lansate şi implementate de Cancelaria de Stat în perioada 2009-2012. Aici se înscrie Legea privind transparenţa în procesul decizional; crearea portalului www.particip.gov.md; constituirea Consiliului Naţional pentru Participare; instituţionalizarea conceptelor de „analiza ex-ante”şi „analiza ex-post” a impactului politicilor publice ş. a.
„De facto, Premiul ONU este un succes al întregii administraţii publice a ţării şi al fiecărui funcţionar public în parte, deoarece maximizarea transparenţei decizionale contribuie la modernizarea administraţiei publice şi la consolidarea unui sistem de stat eficient şi responsabil”, a conchis Secretarul General al Guvernului. În final, el i-a felicitat pe toţi cei care poartă cu mîndrie titlul de „funcţionar public” şi, în mod special, pe cei 160 de colegi care s-au învrednicit de Diplomele Guvernului, îndemnîndu-i să contribuie şi în continuare la perpetuarea procesului de reformă.
„Sînt una dintre laureatele Diplomelor Guvernului şi acest fapt mă onorează şi mă responsabilizează în acelaşi timp. Aprecierea rezultatelor muncii noastre este o recunoaştere a profesionalismului nostru, dar şi o provocare - una care ne obligă să multiplicăm bunele practici şi să le oferim cetăţenilor servicii de calitate”, a declarat, vorbind în numele funcţionarilor din administraţia publică locală, Vera Ciuchitu, specialist superior în cadrul Aparatului preşedintelui raionului Căuşeni.
La final, Tamara Gheorghiţa, şefa Direcţiei reforma administraţiei publice centrale din cadrul Direcţiei generale coordonarea politicilor, a asistenţei externe şi reforma administraţiei publice centrale a Cancelariei de Stat, a dat citire listei cu numele celor 160 de laureaţi ai Diplomelor Guvernului. Diplomele au fost oferite pentru activitate prodigioasă, ireproşabilă şi îndelungată în cadrul autorităţilor administraţiei publice, pentru participare activă la elaborarea şi realizarea cu succes a politicii de stat, pentru activitate creativă, contribuţie la optimizarea şi eficientizarea serviciului public, precum şi cu prilejul Zilei funcţionarului public.
Sărbătoarea profesională Ziua funcţionarului public a fost instituită în Republica Moldova în aprilie 2012 şi este marcată la 23 iunie, atunci cînd, în conformitate cu rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite din anul 2003, sînt celebraţi toţi cei care activează în serviciul public al ţărilor-membre ONU.