GUVERNUL A AVIZAT POZITIV LEGEA DEOFFSHORIZARII

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege, numită Legea deoffshorizării ce prevede restricții de participare la proceduri de privatizare, parteneriat public-privat, achiziții publice și concesiuni de lucrări și servicii pentru persoanele juridice fondate de subiecți din jurisdicții care nu respectă standarde internaționale de transparență.

De asemenea, sub interdicție vor cădea și persoanele juridice în componența cărora figurează, direct sau indirect, persoane înregistrate sau cu reședință în astfel de jurisdicții.

Banca Națională a Moldovei (BNM), cît și Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) aprobă lista jurisdicțiilor ce nu implementează standarde internaționale de transparență. Lista aprobată de CNPF este una mai extinsă decît în cazul BNM, deoarece include și țările care reprezintă un grad sporit de risc.

Ministerul Economiei consideră relevantă completarea proiectului de lege cu norme care ar determina informațiile și documentele care vor fi prezentate de participanții în tranzacțiile în raport cu statul, care să asigure identificarea pertinentă a participantului în tranzacții, inclusiv a beneficiarului efectiv. Lista documentelor și procedura de depunere a acestora, se propune a fi stabilită de către Guvern sau de către Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.

Ministerul Economiei mai propune completarea proiectului cu noțiunea „beneficiar efectiv – persoană fizică ce deține sau controlează în ultimă instanță o persoană fizică sau juridică ori beneficiar al unei societăți de investiții sau administrator al societății de investiții, ori persoană în al cărei nume se desfășoară o activitate sau se realizează o tranzacție și/sau care deține, direct sau indirect, dreptul de proprietate sau controlul asupra a cel puțin 1% din acțiuni sau din dreptul de vot al persoanei juridice”. Proiectul de lege urmează a fi discutat în ședința plenară a Parlamentului.