GUVERNUL A APROBAT TREI CANDIDATURI LA POSTUL DE JUDECATOR CEDO

Guvernul a aprobat cele trei candidaturi la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, propuse de Comisia pentru selectarea candidaților. Este vorba despre Diana Scobioală, Vladimir Grosu și Nicolae Eșanu. O hotărîre în acest sens a fost adoptată în ședința de vineri, 10 februarie.

Ministrul justiției în exercițiu, Fadei Nagacevschi, a declarat că cele trei candidaturi urmează să fie prezentate Panelului consultativ de experți privind candidații pentru alegeri în calitate de judecători la CEDO. În urma exprimării opiniei Panelului consultativ, candidaturile vor fi prezentate Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru audieri și alegere finală, prin vot, în postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Inițierea procedurii de alegere a noului judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului din partea Republicii Moldova a fost lansată urmare a scrisorii Secretarului General al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Wojciech Sawicki, din 26 mai 2020, cu privire la expirarea, la 2 decembrie 2021, a mandatului lui Valeriu Grițco, actualul judecător din partea Republicii Moldova la CEDO și lansarea procedurii de alegere a noului judecător.

Potrivit Convenției Europene privind Drepturile Omului, autoritățile naționale sînt invitate să prezinte Adunării Parlamentare o listă cu trei candidați. Biroul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a invitat Guvernul Republicii Moldova să prezinte lista pînă la 10 mai 2021. Lista urmează a fi examinată, prin procedura de vot, în cadrul sesiunii de vară Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din iunie 2021.

Sursa: IPN