GIORGIA MELONI REVENDICA VICTORIA LA ALEGERI

Extrema dreaptă și-a revendicat victoria în alegerile legislative din Italia. Giorgia Meloni este pe cale să devină prima femeie premier, care va conduce cel mai de dreapta guvern italian de după al Doilea Război Mondial.

Potrivit sondajelor, Meloni și partidul său, Frații Italiei, împreună cu aliații, strâng în jur de 43% din voturi, ceea ce înseamnă majoritate în ambele camere ale Parlamentului.

Rezultatul marchează revenirea în politică a lui Silvio Berlusconi, unul dintre membrii coaliției de dreapta. Fostul premier a reușit să provoace un scandal chiar în ziua alegerilor. Într-un bar din Milano, la o discuție cu câțiva apropiați, și-a criticat aliații: Îmi e un pic frică de Meloni, Salvini nu are experiență, deci eu voi fi șeful guvernului.

Lidera extremei drepte italiene, Giorgia Meloni, care vrea să devină prim-ministru după victoria sa la alegerile legislative de duminică, a încercat să liniştească în faţa preocupărilor exprimate în ţara sa şi în străinătate.

"Vom guverna pentru toţi" italienii, a promis ea. "O vom face cu scopul de a uni oamenii", a adăugat ea într-un discurs de uniune şi liniştire, recunoscând că ultima campanie electorală a fost "violentă şi agresivă".

Coaliţia pe care o formează împreună cu celălalt partid eurosceptic de extremă dreaptă, Liga lui Matteo Salvini, şi cu Forza Italia, partidul conservator al lui Silvio Berlusconi, urmează să câştige aproximativ 43% din voturi, ceea ce îi garantează majoritatea absolută a mandatelor, atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat.

Formaţiunea fondată la sfârşitul lui 2012 de Giorgia Meloni cu disidenţi ai berlusconismului devansează Partidului Democrat (PD, stânga) al lui Enrico Letta, care nu a reuşit să genereze un vot util pentru blocarea extremei drepte şi coboară sub pragul de 20%, într-un context de participare scăzută (64,07%, faţă de 73,86% în 2018).