GĂGĂUZIA, ÎNTRE NOSTALGIA FAŢĂ DE FOSTA URSS ŞI TEAMA UNUI SCENARIU UCRAINEAN

Regiunea autonomă găgăuză din Republica Moldova, în care nostalgia faţă de fosta Uniune Sovietică este în continuare puternică după 23 de ani la destrămarea blocului comunist, se teme că poate să fie antrenată în tulburările crizei care zguduie Ucraina vecină.

"Situaţia este explozivă, pericolul este mare, dar, din fericire, în Găgăuzia există politicieni moderaţi care ştiu că dacă (scenariul ucrainean) se repetă, va fi dificil să fie oprit", a declarat pentru AFP, în acest reportaj, primarul din Comrat, capitala Găgăuziei.

Regiunea reprezintă 5,4% din teritoriul Republicii Moldova, o ţară cu 3,5 milioane de locuitori, majoritatea vorbitori ai limbii române. Găgăuzia a renunţat în 1994 la veleităţile separatiste, în schimbul unui statut de autonomie, care-i oferă accesul la independenţă în cazul în care Republica Moldova ar decide să se unească cu România.

Într-un referendum recent, nerecunoscut de către Republica Moldova, cei aproximativ 160.000 de locuitori din Găgăuzia, turcofoni creştini ortodocşi pentru care rusa este limba preferată, au optat în proporţie de 98% pentru o intrare a regiunii lor în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi au spus "niet" unei aderări la Uniunea Euroepană (UE).

"Este evident că situaţia din Ucraina a schimbat dinamica şi atmosfera în toată regiunea", a declarat pentru AFP Pirkka Tapiola, reprezentantul UE în Republica Moldova. El apreciază că "nicio mişcare separatistă nu este pe cale să se creeze" în Găgăuzia, dar "temerile" unei pierderi a identităţii găgăuze se consolidează odată cu apropierea semnării de către Chişinău a Acordului de Asociere cu UE.

La rîndul său, "başcanul" (guvernatorul) regiunii Mihail Furmuzal dă asigurări că "pentru Găgăuzia, termenul «separatism» este inacceptabil". Însă el consideră "corectă" proclamarea de către Crimeea a independenţei, avînd în vedere că drepturile ruşilor din Ucraina erau "încălcate" iar "interesele neglijate". "Rusia a înţeles că este necesar să promoveze o politică fermă, în interesul propriei naţiuni", afirmă başcanul, în contextul în care Moscova a mobilizat pînă la 40.000 de militari la frontiera ucraineană, alimentînd temeri cu privire la o invazie.

Pentru a evita ca Găgăuzia să calce pe urmele Crimeei, Republica Moldova - care se confruntă deja cu separatismul republicii autoproclamate Transnistria - "nu trebuie să adere la niciun bloc politic", a subliniat el. "Republica Moldova va avea probleme enorme, dacă semnează Tratatul de asociere cu UE. Rusia a spus clar că va introduce taxe suplimentare pentru produsele moldoveneşti" şi-i va trimite acasă pe cei aproximativ 500.000 de moldoveni care munesc, dintre care aproximativ 25.000 sînt găgăuzi", a declarat Furmuzal.

O treime a PIB-ului Republicii Moldova, cea mai săracă ţară din Europa, provine din fondurile trimise de către imigranţii familiilor.

"Nu există nimic pentru noi în Europa"

"Aici, sîntem ataşaţi faţă de Rusia, iar singura perspectivă pentru noi şi pentru copiii noştri este acolo", declară Ivan Gavrilov, un agricultor din oraşul Ceadîr-Lunga. "Nu există nimic pentru noi în Europa, nu cunoaştem limba, nu ştim la ce să ne aşteptăm", adaugă el, după ce a semnat pentru organizarea unui nou referendum, naţional de această dată, privind ancorarea Republicii Moldova la Est.

Un cort roşu, ridicat de către partidul socialist în apropiere de statuia lui Lenin, pe strada principală din Comrat, atrage numeroase persoane. Marea majoritate se declară favorabilă unor legături mai strînse cu Moscova. "Eu sînt născută în Uniunea Sovietică şi cred că trebuie să facem parte din Rusia. Pe timpul URSS aveam stabilitate, securitate, garanţii sociale. Ne-ar plăcea ca acele timpuri să revină", spune Olga Patraman, în vîrstă de aproximativ 40 de ani, de la Comrat. Iar Moscova, care pare pregătită să facă totul pentru a-i seduce pe găgăuzi, a anulat recent un embargo, impus importurilor de vinuri moldoveneşti, dar numai pentru producători din această regiune.

Vii, întinse cît vezi, dau Găgăuziei un aer bucolic

"Sîntem mulţumiţi că exporturile de vin au fost reluate, dar aceleaşi criterii ar trebui să fie aplicate tuturor producătorilor din (Republica) Moldova", afirmă primarul Dudoglu. Candidat în alegerile pentru un nou guvernator, el subliniază că Republica Moldova este necesar să întreţină relaţii bune atît cu UE, cît şi cu Rusia. Însă, spune el, "nu trebuie să uităm că sîntem vecini cu Europa Unită şi că nu vom putea zbura peste Ucraina" pentru a fi mai aproape de Rusia.

Valentin VIDU,

Mediafax

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31