GERMANII NU VOR UITA NICIODATA ORORILE DIN LAGARELE DE CONCENTRARE NAZISTE

Germanii nu vor uita niciodată ororile comise de regimul nazist în lagărele morţii, a declarat cancelarul Angela Merkel, în cadrul unei ceremonii care a avut loc duminică pentru marcarea a 70 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Dachau, din apropiere de Munchen.

Într-un discurs emoţionant susţinut în faţa a 120 de supravieţuitori din 20 de ţări şi a şase militari americani care au ajutat la eliberarea lagărului, Merkel a declarat că Dachau şi alte lagăre ale morţii, eliberate spre sfîrşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, reprezintă amintiri eterne ale brutalităţii regimului nazist.

"Aceste foste lagăre de concentrare s-au aflat în atenţia publică în ultimele săptămîni odată cu marcarea a 70 de ani de la eliberarea lor unul după altul", a afirmat Merkel în cadrul unei ceremonii sobre la Dachau, acum memorial cu 800.000 de vizitatori anual.

"Au existat peste tot orori de neînţeles", a mai spus Merkel, devenită în 2013 primul lider al Germaniei care vizitează Dachau.

"Toate ne atrag atenţia să nu uităm niciodată. Nu, nu vom uita niciodată. Nu vom uita, de dragul victimelor, de dragul nostru şi de dragul generaţiilor viitoare", a mai spus ea.

Angela Merkel a făcut totodată apel "să nu închidem niciodată ochii" în faţa antisemitismului. "Avem datoria să nu închidem niciodată ochii şi să nu ne acoperim niciodată urechile în faţa celor care îi insultă, ameninţă sau agresează pe cei ce se declară evrei sau care apără Israelul", a declarat ea, adăugînd că iudaismul este "o parte a identităţii noastre".

Regimul nazist a creat lagărul de la Dachau în martie 1933, la doar cîteva săptămîni de la preluarea puterii de către Adolf Hitler, pentru a-şi închide rivalii politici. A devenit prototipul pentru a reţea de lagăre în care au fost ucişi şase milioane de evrei, precum şi romi, ruşi, polonezi şi homosexuali.

Peste 200.000 de persoane erau închise în lagăr la eliberarea acestuia de către armata americană la 29 aprilie 1945. Imaginile filmate la Dachau, cu deţinuţi înfometaţi şi mormane de cadavre, au fost printre primele imagini pe care lumea le-a văzut despre Holocaust.

"A fost un şoc teribil, dar nu vom uita niciodată bucuria voastră cînd ne-aţi îmbrăţişat şi ne-aţi adus un steag american cusut de mînă pe care l-aţi ascuns pentru această ocazie", a declarat un fost soldat american, Alan Lukens. "Naziştii nu v-au putut distruge sufletul", a mai spus el.

Jean Samuel, luptător în Rezistenţa Franceză, a spus că s-a simţit din nou om în ziua în care au venit americanii. "A fost cea mai frumoasă zi a vieţii mele. Coşmarul se încheia în sfîrşit", a afirmat el.

Ceremoniile internaţionale de marcare a 70 de ani de la eliberarea lagărelor naziste au început la 27 ianuarie la Auschwitz, în Polonia ocupată de nazişti.

Sursa: Agerpres