FMI informează că previziunile din Iulie privind creșterea economiei mondiale vor ține cont de acordurile comerciale și de incertitudini

Fondul Monetar Internațional (FMI) a informat că viitoarele sale previziuni din Iulie privind creșterea economiei mondiale vor ține cont atît de evoluțiile comerciale pozitive cît și de cele negative, dar nu a previzionat o înrăutățire a estimărilor cauzată de taxele vamale similară cu cea publicată săptămîna aceasta de Banca Mondială, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Din Aprilie, cînd FMI a dat publicității raportul World Economic Outlook, au fost unele evoluții pozitive care ar putea sprijini îmbunătățirea activității economice, inclusiv o reducere majoră a taxelor vamale între SUA și China și acordul comercial dintre Statele Unite și Marea Britanie, a afirmat purtătorul de cuvînt al FMI, Julie Kozack.
Oficialul a adăugat: ”Deci, luate împreună, astfel de anunțuri combinate cu suspendarea din 9 Aprilie a majorării taxelor vamale, ar putea sprijini activitatea economică comparativ cu previziunile publicate în Aprilie. Dar cu toate acestea, avem o perspectivă asupra economiei mondiale care rămîne afectată de incertitudini sporite, în special în contextul continuării negocierilor comerciale”.
De asemenea, FMI va lua în considerare taxele vamale la aluminiu și oțel anunțate de președintele Donald Trump, care au ajuns la 50% pentru toți exportatorii.
Marți, Banca Mondială și-a redus estimările privind creșterea economiei mondiale cu 0,4 puncte procentuale, pînă la 2,3%, subliniind că tarifele mari și incertitudinea sporită creează probleme pentru aproape toate economiile.
Instituția și-a redus previziunile pentru aproape 70% din toate economiile, inclusiv pentru SUA, China și Europa, precum și pentru șase regiuni emergente, de la nivelurile preconizate în urmă cu doar șase luni, înainte de preluarea mandatului de către Donald Trump.
Chiar dacă nu se aștepată la o recesiune, instituția financiară internațională a subliniat că, în acest an, ritmul de creștere a economiei mondiale va fi unul dintre cele mai slabe din ultimele decenii, cu excepția recesiunii din 2008. Pînă în 2027, creșterea PIB-ului mondial este așteptată să atingă o medie de doar 2,5%, cel mai slab ritm de creștere pentru orice deceniu de după 1960.
În Aprilie, FMI prognoza un avans al economiei mondiale de 2,8% în 2025 și de 3% în 2026, după ce în Ianuarie se previziona o expansiune de 3,3% anul acesta și anul viitor. FMI a numit raportul ”o previziune de referință” pe baza evoluțiilor pînă în 4 Aprilie, citînd complexitatea extremă și fluiditatea din prezent.
Kozack a explicat că viitoarele previziuni ale FMI vor fi publicate spre finalul lunii Iulie, dar nu a precizat data exactă.
Indicatorii economici recenți indică ”un mediu economic complex”, iar în viitor probabil vor exista mai multe acorduri comerciale și alte evoluții de care se va ține cont, a apreciat purtătorul de cuvînt al FMI.
”Deci toate acestea creează o imagine complicată pentru noi, cu unele evoluții favorabile și altele nefavorabile, și vom ține cont de toate aceste evoluții cînd vom actualiza previziunile economice”, a declarat Kozack.










